TOAMNA ADUCE O NOUĂ LICITAȚIE MARCA HISTORIC: ,,DESPRE NEAJUNSUL DE A TE FI NĂSCUT”

374

Historic, singura casă de licitații din România specializată în bibliofilie, fotografie istorică și documente de epocă, surprinde și provoacă, încă o dată, interesul iubitorilor de cultură, organizând în prima lună a toamnei o licitație care aduce în prim plan materiale de o excepțională importanță istorică și documentară!

 

CAIET MANUSCRIS AL LUI EMIL CIORAN, ÎN TEZAURUL CULTURAL NAȚIONAL

Evenimentul, care va avea loc pe data de 21 septembrie 2022 la București, poartă nu întâmplător numele uneia dintre cele mai importante lucrări ale marelui filozof și scriitor român, Emil Cioran, ,,Despre neajunsul de a te fi născut”, apărută sub denumirea franceză, ,,De l’inconvénient d’être né„. Licitația celebrează astfel nu doar spiritul cioranian, ci și aducerea la București a caietului manuscris al lucrării și, implicit, includerea sa în Tezaurul Cultural Național.

CEZAR FLOREA, PROPRIETARUL CASEI DE LICITAȚII HISTORIC: ,,Caietul manuscris al lucrării lui Emil Cioran conține optzeci de pagini olografe, note, gânduri, adăugiri, șersături, decantări ale sentințelor și aforismelor cioraniene. Este un material de cercetare substanțial și excepțional, care va îndreptăți orgoliul oricărei colecții publice sau private!”

Adepții concepțiilor lui Emil Cioran trebuie să știe că aceeași licitație le propune și câteva exemplare rarisime cu dedicații olografe ale ,,Geniului singurătății”, inclusiv prima ediție din ,,Schimbarea la față a României”, dar și câteva portrete expresive ale filosofului.

PRIME EDIȚII ROMÂNEȘTI ȘI STRĂINE CU DEDICAȚIILE LUI MIRCEA ELIADE, LA LICITAȚIE

În cadrul aceleiași licitații marca Historic, colecționarii, specialiștii și instituțiile pot intra în posesia unui fond remarcabil de corespondență, manuscrise, documente, cărți și fotografii legate de un alt reper major al culturii noastre, Mircea Eliade, cel mai de seamă reprezentant al spiritualității românești și universale.

CEZAR FLOREA, PROPRIETARUL CASEI DE LICITAȚII HISTORIC: ,,Putem aminti prime ediții românești și străine, cu dedicațiile autorului, fotografii inedite, dintre care trebuie semnalată aceea de la botez, în care Mircea Eliade este înfățișat în brațele mamei sale, cu certitudine, în contextul acelor vremuri, prima fotografie a viitorului scriitor și savant.”

Fondul, denumit ,,Mircea Eliade între București și Calcutta”, oferă pasionaților de scrieri ale gânditorului român și acces la fragmente din viața sa personală, prin scoaterea la licitație a unor scrisori de la sau către familie, colegi de școală, prieteni ori personalități culturale din țară și din străinătate, precum Ionel Jianu, Petru Comarnescu, Miron Grindea, Swami Sivananda, Rudolf Otto sau Giuseppe Tucci.

CEZAR FLOREA, PROPRIETARUL CASEI DE LICITAȚII HISTORIC: ,,Corespondența cuprinde borne și etape datate între 1923 și 1986, ale unui intinerariu fecund – București, Calcutta, Paris, Lisabona, Chicago – mărturii ale unei experiențe singulare de viață și intelectuale. Scrisoarea adresată Principelui Nicolae, datată 1953, este revelatoare pentru vicisitudinile înfruntate în acei ani de exil românesc, dar și pentru implicarea lui Eliade, alături de alți români care aveau convingeri morale și spirituale de la care nu abdicau.”

          Alte exemplare care vor stârni interesul colecționarilor sunt ediția franceză din 1950 a operei ,,La Nuit bengali” (Maitreyi), descoperită în biblioteca din exil a lui Carol al II-lea, volum care poartă exlibrisul-ul semnătură al acestuia, precum și ultima scrisoare trimisă de către Mircea Eliade, în ianuarie 1986, cu câteva luni înainte de deces, lui Mircea Handoca.

 HISTORIC NE PUNE LA DISPOZIȚIE ȘI ALTE DOCUMENTE INEDITE ALE AUTORILOR ROMÂNI MARCANȚI

Între numeroasele și valoroasele artefacte pregătite pentru acestă toamnă de Historic se numără și un grupaj semnificativ de documente ale poetului Ștefan Augustin Doinaș, scos la licitație la exact o sută de ani de la nașterea importantului om de cultură.

CEZAR FLOREA, PROPRIETARUL CASEI DE LICITAȚII HISTORIC: ,,Alăturându-se multor poeme în manuscrise, celebra poveste de dragoste purtând pecetea morții, trăită de poet și de fragila lui parteneră, răzbate până la noi, dezvăluindu-se prin două prețioase și emoționante scrisori.

Historic pune la dispoziție pasionaților de literatură și câteva documente semnate de Lucian Blaga, între care se remarcă un eseu inedit, scris la mijlocul anilor cincizeci, despre un autor german care a avut un rol fundamental în formarea poetului și filosofului român, ,,Întâlniri cu Goethe”.

 

Cezar Florea a reuşit, prin intermediul Casei de Licitaţii Historic, să ridice o piaţă subevaluată, prin investiţia în ceea ce reprezintă, de fapt, baza oricărei civilizaţii trainice, cartea. A decis să pornească un business în domeniu, în momentul în care a primit moştenire mii de titluri din partea tatălui său, un mare pasionat de literatură. „Istoria românilor” şi „Regalitate Românească. Istorie şi Valoare” sunt două dintre evenimentele de succes organizate de una dintre puţinele case de licitaţii din România şi singura din ţară axată pe carte.

          Licitația din septembrie va avea loc la sediul Historic, de pe Strada Intrarea Amzei, numărul 2, sector 1, București. Pe site-ul oficial al Casei de Licitații,  https://historic.ro sau la numărul de telefon: (031) 425 42 02, puteți afla modalitățile și condițiile de participare la evenimentul toamnei în materie de cultură.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata