Un dig cu lungimea de 3 km a apărat de inundații localitatea Islaz

Un dig cu lungimea de 3 km a apărat de inundații localitatea Islaz, din județul Teleorman în cadrul unui nou exercițiu de simulare pentru inundații organizat de A.N. “Apele Române”

Digul cu o lungime de 3100 metri a fost ridicat, astăzi, pe malul râului Olt, de către personalul de intervenție al Administrațiilor Bazinale de Apă Jiu, Olt, Argeș – Vedea și Buzău – Ialomița, în cadrul unui nou exercițiu interbazinal de simulare a intervențiilor în situații de urgență organizat de  Administrația Națională “Apele Române”.

Scenariul a presupus apariția unei viituri pe râul Olt, aval de lacul de acumulare Izbiceni, în zona localității Islaz – județul Teleorman, structurile implicate fiind: Ministerul Apelor și Pădurilor, reprezentat prin doamna Secretar de Stat pentru domeniul Ape, Adriana Petcu și doamna director general Direcția Generală Ape, Simona Olimpia Negru, A.N. „Apele Române” prin domnul director general Victor Sandu, precum și reprezentanți ai celor patru administrații bazinale de apă aflate în subordine:  A.B.A. Olt, A.B.A. Jiu, A.B.A. Argeş – Vedea și A.B.A. Buzău – Ialomița.

Peste 100 de salariați din cadrul celor patru administrații bazinale de apă au intervenit pe 5 sectoare realizând supraînălțarea digului mal drept al râului Olt, amonte de podul Islaz, cu hidrobaraje pe o lungime de 900 metri și panouri mobile pe o lungime de 2200 metri.  De asemenea, scenariul a inclus și apariția unei poluări accidentale concomitent cu intervenția pentru supraînălțarea și protejarea digului, acțiune ce a constat în desfășurarea barajelor plutitoare cu rol de stopare a undei de poluare.

Administrația Bazinală de Apă Olt a acționat cu  28 persoane ale Formației de Intervenție Rapidă pentru supraînălțarea digului mal drept al râului Olt, cu 400 metri de hidrobaraje și 500 metri de panouri mobile din aluminiu, 2000 de saci, 1 autotrailler, 1 camion, 1 mașină de teren, 2 buldoexcavatoare, 3 autoutilitare, 1 autobasculantă, 1 trailer pluare, 1 tractor.

Administrația Bazinală de Apă Jiu a acționat cu 16 persoane din cadrul Formației de Intervenție Rapidă pentru supraînălțarea digului mal drept al râului Olt aval de podul Islaz pe o lungime de aproximativ 800 m cu panouri mobile din aluminiu,  1 cort, 4 proiectoare, 1 generator, 500 saci de rafie, 1 autoutilitara, 1 autoutilitara cu macara, 1 buldoexcavator, 1 autotrailler, 2 autoturisme de teren.

Administrația Bazinală de Apă Argeș – Vedea a acționat cu 30 de persoane de intervenție pentru protejarea  eroziunilor de mal și pentru supraînălțarea digului mal drept al râului Olt cu 1000 metri hidrobaraje (din care 400 metri  supraetajati) și 800 metri panouri mobile din aluminiu, 2 corturi, 2 turnuri de iluminat, 1 masină de umplut saci, 1 remorcă dormitor, 1 autotrailler, 1 buldoexcavator, 1 autospecială, 2 autoutilitare, 1 tractor, 2000 de saci.

Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița a acționat cu 16 persoane ale Formației de Intervenție pentru supraînălțarea digului pe o lungime de aproximativ 100 metri cu panouri mobile din aluminiu și echipamente DESMI pentru poluare (baraj plutitor + barca pneumatică), 1 cort, 3 autoutilitare, 1 microbuz.

”A.N. “Apele Române” a organizat  al 3-lea mare exercițiu de simulare a producerii de inundații interbazinal, acesta fiind și ultimul, cu scopul de a verifica modul de acțiune al Formațiilor de Intervenție Rapidă constituite la nivelul administrațiilor bazinale de apă, instruirea personalului în utilizarea echipamentelor de intervenție, măsurarea timpului de reacție și de deplasare  către zonele de acțiune,  dar și măsurarea timpilor de instalare a echipamentelor de intervenție și verificarea modului de conlucrare a structurilor implicate” a declarat directorul general al Administrației Naționale “Apele Române”, Victor SANDU.

Această acţiune s-a desfăşurat în conformitate cu Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2017.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata