UNTRR solicitã prioritizarea vaccinãrii împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere

60

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicitã Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Sãnãtãții și coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghițã, prioritizarea vaccinãrii împotriva COVID-19 a personalului esențial din transporturile rutiere, în condițiile în care industria de transport rutier este una de importanțã sistemicã pentru economia României, asigurând continuitatea fluxului de mãrfuri și pasageri.

Sectorul de transport rutier din România reprezintã aproape 41.000 de firme cu o cifrã de afaceri cumulatã de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, și este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro. Transporturile rutiere genereazã un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro.

Încã de la începutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeanã a comunicat cã statele membre trebuie sã ia mãsuri pentru a asigura libera circulație în UE a tuturor lucrãtorilor implicați în transportul internațional.

Majoritatea statelor UE și non-UE considerã cã șoferii profesioniști fac parte din categoria lucrãtorilor esențiali și le permit libera circulație, fãrã mãsuri de constrângere a activitãții acestora, precum mãsuri de carantinare sau teste COVID-19.

În acest sens, UNTRR solicitã includerea lucrãtorilor din transporturile rutiere de mãrfuri și persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât aceastã grupã profesionalã desfãșoarã activitãți într-un domeniu cheie și esențial. Evidența șoferilor profesioniști de vehicule comerciale de mãrfuri și persoane este ținutã la Autoritatea Rutierã Românã (ARR), care elibereazã atestatele de conducãtor auto, cartelele tahograf și are înregistrãri cu șoferii angajați la fiecare firmã de transport rutier din România.

Totodatã, UNTRR solicitã autoritãților române sã realizeze demersuri pe lângã Comisia Europeanã de a elimina necesitatea testului COVID-19 în țãrile unde este cerut pentru șoferii profesioniști, indiferent dacã deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când cãlãtoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/ microbuze/ avioane cãtre camioanele/ autocarele pe care lucreazã), în baza dovezii de vaccinare.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News