Spital la standarde europene

29

Modernizată în ultimii 17 ani cu bani europeni, donaţii şi prin programe ale Ministerului Sănătăţii, unitatea sanitară funcţionează la standarde europene.
35.000 de pacienţi au cerut, anul trecut, ajutorul medicilor Spitalului din Moineşti. Cu aproape 15.000 mai mulţi decât întreaga populaţie a oraşului în care funcţionează spitalul.

Unitatea medicală este dotată cu aparatură de milioane de euro, heliport, cameră hiperbarică şi sistem de telemedicină.

„Un act medical de bună calitate, trebuie să aibă o echipă medicală bine pregătită, să aibă suport tehnologic de ultimă generaţie şi nu în ultimul rând să le oferim un confort hotelier bun celor ce ne trec pragul”, spune Adrian Cotîrleţ, manager.

Spitalul din Moineşti funcţionează de 43 de ani iar modernizarea lui a început în anul 2002. Acum are 414 paturi, 38 de secții și compartimente şi 120 de medici. Unii dintre specialişti au făcut studii în străinătate, alţii s-au întors în România ca să trateze pacienţii internaţi la Moineşti.

„Încercăm să mai deschidem şi alte specialităţi, cum am făcut şi anul acesta, specialitatea de chirurgie vasculară, chirurgie tporacică, chirurgie maxilo-facială. În acest moment în Spitalul Moineşti se pot acorda servicii medicale în ambulator şi în spitalizare, în secţii şi compartimente, la 40 de specialităţi medicale”, spune Adrian Cotîrleţ, manager.

„Spital deosebit, curat, ordine şi cu foarte multă încredere şi sincer mă simt ca într-o staţiune aici. Și tratamentele sunt foarte bune”, spune o femeie.
„Mă simt foarte bine. ideea e că sunt medici foarte specialişti şi cu această ocazie îi mulţumesc domnului doctor, că am ajuns în situația asta, să mă simt bine”, spune un bărbat.

La spitalul din Moinești se fac aproximativ 3.000 de operații anual, iar trusele și aparatura din blocurile operatorii nu sunt niciodată mai vechi de trei ani. Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului este dotată, printre altele, şi cu un sistem de telemedicină. Cu ajutorul lui medicii de aici pot intra, la nevoie, în legătură directă cu doctorii din centrele universitare din țară. Iar unii dintre aceştia din urmă vin la Moineşti ca să facă operaţii.

Numai în ultimii 6 ani, în spitalul de la Moineşti s-au investit aproximativ 10 milioane de euro, dintre care 40% – bani europeni. Conducerea unităţii medicale a decis să nu externalizeze niciun serviciu, astfel că administrează bucătăria, spălătoria, paza și laboratorul de analize.

Spitalul a avut peste 35 de mii de solicitări, dintre care doar 13% au fost din partea locuitorilor oraşului. Pe lângă salariile care pot ajunge până la 4.500 de euro lunar, medicii beneficiază în Moineşti şi de locuinţe, într-un bloc construit special pentru ei.

sursa digi24.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online