Institutul Național de Statistică (INS) a publicat miercuri, 29 iunie, noi date cu privire la produsele alimentare care au fost consumate cel mai mult în cursul anului trecut, în ţara noastră. Pâinea și produsele de franzelărie au fost pe primul loc în alegerile românilor.
Consumul de pâine a fost de 88,57kg/persoană în 2021, în scădere față de anul 2020
În România, consumul mediu lunar de pâine și franzelărie a fost de 7,38 kg/persoană, într-o scădere ușoară față de 7,60 kg/persoană cât a fost înregistrat în 2020. Așadar, datele centralizate de INS arată că anul trecut, românii au consumat 88,57 kg/persoană, în scădere față de 91,19 kg/persoană în 2020.
Însă, în ceea ce privește consumul de carne și preparate din carne, consumul a fost unul relativ scăzut față de standardele din țările dezvoltate, arată INS, care precizează că, în 2021, a fost înregistrat un consum mediu lunar/persoană de 3,88 kg, în creștere față de anul 2020. Consumul de carne și preparate din carne a fost de 5,37 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,31 kg/persoană lunar. Concret, consumul mediu anual a fost de 64,38 kg/persoană.
În contextul social, „Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)”, subliniază INS.
Consumul de lapte și brânzeturi
Din datele Institutului Național de Statistică (INS), se mai arată că, anul trecut, consumul de lapte a fost, în medie, lunar, 5,45 litri/persoană, în creștere ușoară față de anul 2020. Gospodăriile de pensionari au fost cele care au consumat cel mai mult lapte – 5,95 litri/persoană în 2021 și 5,81 litri/persoană în 2020 – în timp ce gospodăriile de șomeri au consumat cel mai puțin lapte – 4,03 litri/persoană în 2021 și 4,58 litri/persoană.
În contextul geografic, între gospodăriile din mediul rural (5,445 litri/persoană) şi cele din mediul urban (5,448 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoană. Cel mai mare consum de lapte s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (7,50 litri/persoană lunar). Aceasta se explică şi prin faptul că în cele mai multe cazuri în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice, precizează INS.
Consumul de brânzeturi şi smântână a fost mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,77 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,25 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,40 kg/persoană).
Consumul de legume și fructe
La capitolul legume și conserve de legume, consumul a fost de 8,46 kg, în medie lunar pe o persoană, în cursul anului trecut, în creștere cu 0,46 kg/persoană față de anul 2020.
Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (6,27 kg/persoană).
Totodată, în consumul cartofului, un aliment preferat de români, acest aliment a fost consumat în cantități relativ apropiate în toate categoriile de gospodării.
Comparabil, în ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020. Diferenţieri semnificative s-au constatat între gospodăriile grupate după mărimea acestora, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană consumându-se 6,40 kg/persoană (6,08 kg/persoană în 2020) fructe lunar, mai mult decât dublu faţă de consumul mediu al gospodăriilor de 6 şi mai multe persoane 2,84 kg/persoană în 2021 şi 2,64 kg/persoană în 2020.