Acțiunile Apple înregistrează un nou maxim

Pe fonul creșterii pieței bursiere din SUA, prețul acțiunilor Apple a actualizat nivelul maxim, înregistrând un nou record de 282.65 USD pentru o acțiune. La încheierea sesiunii de tranzacționare, prețul unei stocurile apple a fost de 278.44 USD. Capitalizarea Apple este acum de 1,24 trilioane de dolari. Reamintim că doar în Noiembrie, când capitalizarea Apple a atins nivelul de 1,17 miliarde de dolari, analiștii Bank of America au spus că compania valora mai mult decât sectorul energetic din SUA, S&P 500.

Perspectivele și cauzele creșterii

Analiștii presupun că acțiunile AAPL vor continua să crească. Acest lucru se datorează cererii mari pentru noile iPhone și AirPods Pro, din cauza cărora compania a trebuit să crească producția de gadgeturi. Alți experții raportează direct succesul corporației cu succesul linei iPhone 11. În ciuda faptului că compania de la Cupertino nu a arătat nimic cu adevărat inovator, noile smartphone-uri au reușit să facă o impresie de durată asupra consumatorilor, arătând o creștere în veniturile trimestriale. În ziua lansării iPhone 11, numărul de cumpărătorilor în magazine Apple a crescut cu 37%, iar în ziua lansării iPhone XS anul trecut, cu 32%. Interesul cumpărătorilor în ziua lansării vânzărilor este un puternic indicator timpuriu, și permite să anticipam care va fi cererea pentru restul ciclului anual de produse. În plus, Apple a reușit să reducă costul „modelului bugetar” – de la 749 la 699 de dolari. Această decizie este o soluție care va aduce venituri suplimentare  pe termen lung, analiștii sunt siguri.

Anumite ajustări ale creșterii capitalizării pe piață sunt rezultatul dezvoltării unor servicii noi. În doar șase luni, corporația Apple a prezentat trei platforme promițătoare simultan:

  • Apple News
  • Apple TV
  • Apple Arcade.

Game developerii sunt sceptici în ceea ce privește jocurile pe Apple Arcade. Acest serviciu este avantajos pentru a genera profit, dar aproape că nu au aparut jocuri noi și bune, unde un avantaj considerabil îl au jocurile Free-to-play. Ultimele reduc riscurile de rambursare pentru developeri și, cu o abordare competentă, veniturile corelează direct cu traficul implicat. Utilizatorii percep acestea ca o formă de înșelăciune: totul pare a fi gratuit, dar cu fiecare oră de joc, sunteți tot mai înclinat către plăți folosind mecanici explicite și implicite (așa-numitele modele întunecate), iar plăcerea de a juca scade.

Cum se poate îmbunatați situația?

Apple oferă o mulțime de jocuri de înaltă calitate pentru un abonament relativ ieftin, doar 5 dolari. Aceasta preț este cu mult mai avantajos decât în alte abonamente, cum ar fi Xbox Game Pass sau Origin Access.

Unul dintre punctele forte ale acestui sistem, este posibilitatea utilizatorului de a încerca serviciul gratuit, pentru o luna. La început platforma a inclus doar 54 de jocuri, ulterior numărul acestara a crescut până la o suta. De asemenea aceasta platforma va funcționa nu numai pe iPhone, ci și pe IPads, MacBooks și Apple TV. Odata cu apariția IOS 13, veți putea conecta controalele de la PS4 și Xbox One prin Bluetooth. Reamintim ca anterior au fost necesare certificate separate.

În orice caz, atât Arcade cât și TV + sunt foarte importante din punct de vedere strategic pentru Apple. Acum, utilizatorii dispozitivelor companiei plătesc regulat doar pentru Apple Music și iCloud (un serviciu cloud pentru stocarea fișierelor, fotografiilor și copiilor de rezervă). Cu Apple Arcade și TV +, compania va atrage audiența în plăți recurente, în doua direcții adiționale – și ambele sunt orientate în divertisment, motiv pentru care sunt bine solicitate. Iar investitorii adoră utilizatorii care plătesc regulat.

Compania se bazează foarte mult pe produsele software – este posibil ca în viitor vânzările de iPhone vor înceta să fie principala sursă de venit a Apple.

Este necesar să remarcăm că în decembrie 2018 situația era complet diferită – atunci corporația se confrunta cu un record de scădere a valorii acțiunilor. Prețul acestora a scăzut un nivelo minim  142 USD pe acțiune. Cu toate acestea, Apple s-a adaptat la condițiile pieței și a fost capabilă să-și recapete poziția de lider.

Riscuri

Analiștii remarcă că acțiunile Apple pot reacționa la creșterea rapoartelor privind o posibilă reconciliere a relaților dintre Statele Unite și China, în special înțelegera asupra unui acord comercial. Iar Apple, la fel ca multe alte companii americane care colaborează și își desfășoară acivitatea în China, va beneficia doar în cazul în care relațiile dintre cele doua puteri se vor îmbunatați, și din potriva, va avea de pierdut dacă negocierile vor eșua.

Comentarii (0)
Adaugă comentariu