Bacșișul legalizat, din nou în discuție

25

Oameni de afaceri, dar și antreprenori au început să se roage de stat să supună un nou impozit. Mai exact, este vorba despre legalizarea bacşişului, care ar scoate la lumină zeci de milioane de euro care sunt momentan nefiscalizate. Mai mult de 100 de mii de angajaţi ar avea de câştigat din această măsură, susțin reprezentanţii industriei de profil.

Proprietarii restaurantelor declară că trebuie legalizat bacşişul dat la plata cu cardul şi cel prin ordin de plată, adică prin bon fiscal.

„Astăzi, un angajat cale primeşte bacşiş prin card sau prin ordin de plată, el este considerat ca şi venit salarial. Asta repreintă faptul că este impozitat cu aproape 60%. Ceea ce doreşte industria astăzi este reglementarea acestui bacşiş, ceea ce înseamnă că la un bacşiş de 100 de lei, salariatul va fi impozitat cu 10%. Adică 10% va merge la stat şi 90% rămân angajatului”, precizează Daniel Mischie, directorul general al unui lanț de restaurante.

Peste 100 de mii de angajaţi din această industrie vor avea câştiguri mai mari dacă bacşişul va fi considerat venit din altă sursă, nu venit de natură salarială, pentru care se plătesc contribuţiilor sociale. Autorităţile sunt de acord cu cererea industriei.
Bacşişul lăsat cash nu va fi reglementat în noua lege, spun reprezentanţii restaurantelor. Acesta trebuie declarat la sfârşitul anului la Administraţia Financiară ca veniturit obţinut de ospătari.
Lăsarea acestui bacşiş în afara legii va crea probleme, zic specialiştii.

„Dacă încerci să delimitezi bacşişul pe card de cel cash nu se va elimina o problemă de fond. Să nu uităm că în 2015 se închideau restaurante pentru 36 de lei diferenţă care vin din rotunjiri, din resturi. A fost închis o lună de zile şi nici nu s-a mai deschis”, atrage atenția avocatul Gabriel Biriș.

„Industria vrea să plătească aşa cum este reglementat, nu să nu plătească impozit şi să facă faţă controalelor de la antifraudă, inspecţia fiscală. Este un venit nereglementat în momentul de faţă în mod corect”, spune Dan Schwartz, consultant fiscal.

Din legalizarea bacşiului statul ar urma să câştige mai mult de 35 de milioane de euro.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News