Barometrul Coface indică o încetinire generală a economiei globale

 După o vară marcată de numeroase incertitudini politice la nivel mondial, cu impact direct asupra mediului de afaceri, 2020 se anunță un an al declinului economic, pe fondul crizei monetare din Argentina, a demonstrațiile majore din Hong Kong și Rusia, a Brexit-ului sau atacului din Arabia Saudită.

Barometrul Coface arată că incertitudinea politică aflată în creștere, combinată cu un declin în volumul comerțului mondial, volatilitatea ridicată a prețurilor petrolului și scăderea vânzărilor de automobile în Europa și China au continuat să afecteze moralul corporativ.

Pe lângă companiile asiatice și europene, companiile americane sunt la rândul lor îngrijorate în mod deschis în legătură cu retorica protecționistă a președintelui Trump. Cu toate că războiul comercial chinezo-american pare să se îndrepte către un acord comercial între cele două mari puteri globale, acțiunile președintelui SUA în contextul campaniei pentru realegere și procedurii de punere sub acuzare rămân dificil de prevăzut.

În plus, există schimbări structurale în desfășurare în sectorul automotive, inclusiv la nivelul standardelelor de emisii din Europa, dar și modificări în comportamentul consumatorilor din China cu impact asupra economiei. În acest context, economiile europene evoluează în prezent la două viteze: unele sunt în mod direct dependente de industria și comerțul globale (ex. Germania) și/sau afectate de incertitudini politice interne (Italia, Regatul Unit), în vreme ce economiile franceză, spaniolă și olandeză par să fie mai rezistente în fața acestor evoluții.

Băncile centrale din SUA, zona euro și multe țări aflate în dezvoltare au cântărit cu atenție situația actuală. Ca rezultat al încetinirii accentuate a dezvoltării, multe bănci centrale au anunțat măsuri de relaxare monetară.

Efectele politicilor monetare care fixează rate ale dobânzilor negative sunt incerte. Politica ratelor negative poate stimula economia prin susținerea gospodăriilor și firmelor, dar poate și să erodeze profitabilitatea bancară. Totuși, în teorie, efectul pozitiv asupra activității va predomina. Impactul preconizat al recentelor măsuri de relaxare monetară, mai ales în zona euro, ar trebui așadar să fie real, chiar dacă aceste politici monetare ultra-expansioniste nu au permis inflației să se apropie de ținta fixată recent în țările care au adoptat această abordare.

În ansamblu, datorită instabilității politice răspândite internațional, Coface anticipează că anul 2020 va fi marcat de o încetinire economică, paralel cu detectarea de semnale pozitive, care ar indica un reviriment economic, guvernele și băncile centrale fiind pregătite să gestioneze această încetinire.

Pe acest fond, pe parcursul trimestrului al 3-lea au avut loc două schimbări în evaluările riscului de țără: Hong Kong (retrogradat de la A2 la A3) și Mauritania (în urcare de la D la C). La nivel sectorial, după seria de declasări în sectorul auto din iunie, au existat mai puține schimbări în acest trimestru – însă riscurile au continuat să crească (13 retrogradări, dar nici o urcare), în special în sectorul auto (în coborâre în trei alte țări) și în sectoare care depind de acesta (de exemplu produse chimice, în Germania). Riscurile de credit corporativ sunt, de asemenea, în creștere în sectorul hârtiei din America de Nord. Nu în ultimul rând, creșterea protecționismului comercial influențează sectoare precum sectorul TIC din Coreea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata