Case foarte scumpe în România. Care este orașul în care locuințele s-au scumpit cel mai mult

Costurile locuințelor din România au crescut cu 5,6% în ultimul trimestru al anului trecut, dovedesc datele Eurostat. Constanţa conduce în topul scumpirilor de pe piaţa imobiliară, cu un avans de 20%. Explicaţia acestui fenomen este dată de mărirea preţurilor materialelor de construcţii.

Oferta dezvoltatorilor imobiliari sau a proprietarilor de case este mereu corelată cu interesul din piaţă. Pe măsură ce creditarea s-a relaxat şi oamenii au avut mai uşor acces la bani, a crescut imediat cererea de locuinţe. Odată cu cererea, au crescut şi preţurile.

Locuinţele din Capitală s-au scumpit în medie cu 9%. Cele mai mari creșteri le avem în sectorul 2, un avans de 11,7 %. Urmează sectorul 1 din Capitală cu o creștere de 11%. În sectorul 3 apartamentele și casele costă mai mult cu 9%. La polul opus este sectorul 4 cu un avans de 2%.

Analistul financiar Bogdan Ivan declară: „Creșterile de preț vin din mai multe surse. În primul rând discutăm de creșterea prețului de producție a unui apartament nou generat de costurile de construcție. Nu trebuie să ignorăm aceste fluctuații ale cursului leu – euro, care și ele influențează destul de mult prețul de achiziție al unui apartament”.

În marile oraşe ale României, avansul a fost şi mai mare.

La Timișoara de pildă prețul apartamentelor a crescut cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu, dacă în martie 2017 prețul unui mediu pătrat util depășea cu puțin suma de 1.000 euro, un an mai târziu acesta costă circa 1.200 euro.

Locuinţele din zonele cu potenţial turistic sunt încă şi mai scumpe.

Dacă în 2016 metru pătrat construit costă 1.000 euro, anul acesta a crescut cu 20 de procente. Așa se face că un apartament că acesta, cu două camere, de 50 mp aici în stațiunea mamaia ajunge la 60 mii euro.

În plus, scumpirile vin la pachet cu pretenţii mai mari, susțin experţii imobiliari.

„Cumpărătorii se uită din ce în ce mai mult la apartamentele noi dar și pentru că au început să apară apartamente noi în zone bune ale orașelor, nu mai sunt doar acele ap noi de la periferie. În plus, se uită la preţ. Prețul rămâne în continuare principalul criteriu pentru a achiziționa un apartament. În ce privește numarul de camere, cumpărătorii se uită, încep să migreze de la 2 înspre 3 camere”, precizează Daniel Crainic, expert în imobiliare.

Anul trecut au fost finalizate 53 de mii de apartamente, în condiţiile în care cererea e de cel puțin 10 ori mai mare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata