Centrala de la Cernavodă are probleme: funcționează doar cu un singur reactor

Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat singură, în cursul nopții de miercuri spre joi, din cauza unui defect apărut la un sistem electric, declară compania.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat în dimineața zilei de 29 martie 2018, ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei, speficiă SC Nuclearelectrica SA într-un comunicat.

Directorul societăţii este la Cernavodă, unde se fac cercetări. Potrivit Transelectrica, în acest moment, în sistemul energetic naţional Cernavodă trimite doar 691 de MegaWaţi.

Probleme la Cernavodă au fost şi duminică, atunci când unitatea 1 a fost deconectată şi unitatea 2 a funcţionat la doar 55% din capacitate. A fost vorba, în ambele cazuri, despre reparaţii care trebuiau făcute la cele două centrale. Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, spune atunci că intervenţiile nu au legătură cu reactoarele nucleare, ci cu partea clasică a instalaţiilor de producere a curentului electric.

„Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din data de 25 martie 2018 și deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută și realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații, așadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securității nucleare”, declară oficialii Centralei de la Cernavodă.

Specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situații.

Deconectarea automată a reactorului de la SEN și lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, fiind făcute cu respectarea normelor de securitate nucleară și procedurilor aplicabile, dă asigurări compania.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata