Colectarea selectivă a deșeurilor ajută economia. Oricare român plătește în raport cu cât aruncă.

32

Începând cu data de 1 iunie, toți românii vor plăti o taxă pentru cât gunoi aruncă la groapa de gunoi. Cu alte cuvinte, cu cât vom sorta mai mult gunoi, cu atât vom plăti mai puțin. România trebuie să colecteze selectiv cel puțin 40%, termenul fiind până la sfârșitul anului. Ideea principală a acestei inițiative este că trebuie să ne conformăm normelor europene.

 

Până la sfârșitul anului, primarii din toate localitățile din țară au obligația de a împărți românilor saci pentru deșeurile ce pot fi reciclate și distribuirea a câte două pubele la fiecare bloc. Chiar dacă la prima vedere reușita nu e departe de noi, ei bine, este mult mai greu de obținut când vine vorba despre mediul urban și ceva mai ușor când ne referim la zonele de la țară.

În județul Bihor, în școala comunei Sălacea, diriginta îi învață pe elevi de ce este bine să reciclăm și cum este corect să aruncăm gunoiul. În toate instituțiile, inclusiv școlile, de peste un an de zile, primarul comunei a luat ca măsură colectarea selectivă și surprinzător, performanța realizată a fost că oamenii din comună sortează peste 65% din deșeuri.

 

„Din Italia am adus sistemul. Cea mai uşoară convingere era buzunarul. Deci dacă 5 lei plăteşte un locuitor care colectează selectiv şi 10 lei care nu colectează, atunci bineînţeles că majoritatea au vrut să plătească mai puţin” a explicat primarul Horvath Bela.

Când vorbim despre Capitala țării, ghenele cele noi există doar într-un cartier de tip rezidențial și în grădina unui singur bloc din sectorul 2. Conform unei modificări legislative, toți primarii și consilierii din țară sunt obligați să facă exact același lucru.

Colectarea selectivă trebuie să fie de minimum 40% și trebuie să se realizeze până la sfârșitul anului, contrariul însemnând amenzi de sute de mii de euro pentru țara noastră.

„Cetăţeanului trebuie să i se pună la dispoziţie două tipuri de saci, să aibă două tipuri de tomberoane. Şi partea de sortare şi de valorificare. Trebuie sistem integrat de management al deşeurilor, trebuie să aibă staţie de sortare” a declarat Graţiela Gavrilescu.

 

 

 

Sursa: observator.ro


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News