Efectele crizei sanitare asupra economiei globale

Începutul anului 2021 a găsit majoritatea țărilor lumii între două valuri pandemice, cu speranțe și așteptări pentru o evoluție poziție la nivel economic pe fondul vaccinării masive. Statele membre ale Uniunii Europene se așteaptă la o creștere economică în perioada 2021-2022 (în primul an -3, 7%, iar în următorul – 3, 9%).

După o scădere de 5% în 2020, pentru România sunt speranțe ale unei creșteri progresive de 3, 8% în 2021 și de 4% în 2022. Aproximativ 73% din populația lumii se așteaptă la îmbunătățirea economiei mondiale în următoarele 6 luni. Cu toate acestea, efectele crizei sanitare din 2020 sunt departe de a fi uitate, iar viitorul rămâne să dovedească în cât timp vor fi acoperite.

Ce a însemnat criza sanitară din 2020 pentru omenire?

Principala modificare asupra comportamentului consumatorului este cea legată de apropierea de mediul digital. Oamenii au interacționat mult mai intens pe platformele de socializare (creștere de 40% a nivelului de utilizare a aplicațiilor de WhatsApp, Instagram și Facebook). Utilizarea telefoanelor mobile a crescut până la 70 % în această perioadă. De exemplu, cazinourile terestre și-au optimizat aplicațiile și platformele mobile, așa cum este cazul Admiral România pariuricasino, pentru a se adapta clienților, astfel încât, creșterea nivelului de pariere online a crescut cu 40% în 2020.

Oamenii nu au mai fost dispuși să își achiziționeze produsele de care aveau nevoie din magazinele fizice (67% dintre clienți nu mai sunt dispuși să se deplaseze mai mult de 5 kilometri pentru a-și face cumpărăturile). Cele mai mari scăderi ale nivelului de achiziții din magazinele terestre s-au înregistrat în Germania (97%), Marea Britanie (78%) și Italia (67%). Ca urmare a acestei modificări a comportamentului consumatorului, comerțul online a înregistrat încasări de 3, 9% trilioane de dolari în 2020.

La nivel de indici bursieri, Dow Jones, Nikkei și FTSE au înregistrat cele mai mari scăderi de la criza economică din 2008 (de exemplu, FTSE a avut o scădere de 14, 3%). Nivelul șomajului a fost în creștere în toate statele lumii – 11% în Italia, 13, 4% în Brazilia, 8,9% în Franța și SUA, 9,7% în Canada, 5,4% în Marea Britanie, 4, 3% în Germania și 3,3% în Japonia. În 2020, economia mondială a avut o scădere de 4,4%, cu o singură excepție – China (creștere de 2,3%).

Conform studiilor Fondului Monetar Internațional, mare parte a statelor lumii au înregistrat scăderi economice de până în 5% sau între -5% și -15%. Însă au fost state care au fost afectate și mai grav, cu scădere cuprinse între -15% și -70% (în America de Sud și Africa). În ceea ce privește transportul aerian, singurele rute operaționale în mare parte a anului au fost cele comerciale și de natură umanitară. Turismul a suferit o prăbușire fără precedent în majoritatea țărilor, cu mici excepții, pe perioada verii 2020.

Marii câștigători ai crizei sanitare par să fie companiile farmaceutice, cu Moderna pe primul loc (creștere de 715, 5%). Aceasta este urmată de Novavax (+224, 9%) și de AstraZeneca (+30.8%). Vaccinurile anti-Covid înseamnă încasări uriașe, dar și marchează o revenire la normalitate, 13% dintre oameni considerând că va fi substanțial mai bine și 60% crezând că o să fie bine. Rămâne de văzut în ce măsură anul 2021 va reuși să facă uitată criza sanitară și să estompeze efectele sale dramatice asupra economiei globale.

Comentarii (0)
Adaugă comentariu