Fluxurile de capital din Asia în Europa sunt în plină expansiune şi se îndreaptă treptat şi către Europa de Est

Conform primelor estimări ale companiei de consultanţă Savills, investiţia asiatică în Europa de la începutul anului a atins 13,5 miliarde de euro în trimestrul III. Această reprezintă o creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar tendinţa este în continuare ascendentă.

Această performanţă se datorează în principal vânzării de către Blackstone a portofoliului logistic pan-european Logicorcătre China Investment Corp (CIC) pentru suma de 12,12 miliarde de euro, care marchează cea mai mare tranzacţie de investiţii din istoria imobiliară europeană.

Marea Britanie şi Germania absorb 65% din totalul investiţiilor asiatice

Majoritatea investitorilor asiatici se concentrează pe Marea Britanie şi Germania, care au reprezentat 53% şi respectiv 12% din totalul banilor asiatici intraţi în Europa în ultimele 12 luni.

Tinţa investitorilor asiatici se îndreaptă încet şi către Europa de Est. Volumul este ridicat în special în Cehia, grație celor două mari tranzacții semnate la sfârşitul anului trecut: achiziţionarea de către fondul suveran de investiţii din Singapore GIC a portofoliului P3 Logistic Parks pentru 375 milioane de euro şi cumpărarea de către CEFC China Energy co a clădirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro. Un interes crescut se remarcă şi pentru PoloniaRomânia şi Slovacia.

Investiţiile asiatice în România vizează în principal proiecte rezidenţiale

În România, valoarea activelor logistice achiziţionate de CIC în Bucureşti, Ploieşti şi Timişoara de la Blackstone, cea mai mare tranzacţie din istoria imobiliară a Europei, a fost de 48 de milioane de euro.

Ministerul Economiei din România a anunţat în iunie 2016, în cadrul unei reuniuni de cooperare economică, că investorii din China au convenit să investească peste 118 milioane de euro în cinci noi proiecte în România, inclusiv o fabrică de componente auto în Braşov, un complex imobiliar în Bucureşti în valoare de 23 de milioane de euro şi o centrală solară. În prezent investitorii chinezi sunt deja implicaţi în proiecte energetice la centralele Rovinari, Cernavodă, precum şi un proiect imobiliar în Craiova. „Guvernul român sprijină companiile chineze care doresc să dezvolte proiecte de infrastructură feroviară, proiecte energetice sau de turism în România. Ceea ce dorim de la statul român este o mai bună coordonare a acestor proiecte”, a declarat ministrul chinez la acel moment.

Condinuarea pe News24.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata