In 2018 iti trebuie aproximativ 117 salarii pentru o casa

22

Pentru a fi proprietar de casa, trebuie sa pui deoparte salariul pe cativa ani inainte de a te gandi sa incerci sa cumperi. Un studiu dovedeste ca e vorba de o misiune imposibila pentru cei care nu vor sa se inhame la un credit bancar. Am putea invata din experieta altor europeni. Sa nu ne grabim sa fim proprietari, mai bine ne obisnuim sa economisim inainte.

Cine planuieste sa cumpere un apartament cu 2 camere trebuie sa economiseasca aproximativ 117 salarii medii pe economie, venitul pe aproape 10 ani de munca. Spre comparatie, anul trecut, era nevoie de 114 salarii medii.

Insa e mai bine decat in perioada de varf a pietei imobiliare, cand era nevoie de o perioada de trei ori mai mare. Un cumparator trebuia sa stranga atunci 395 de salarii medii, venitul pe 33 de ani de muncă. De asemenea, clientii nu mai cumpara apartamente cu suprafete mari, ci pun pret mai degraba pe zona si finisaje. Preturile au crescut cu aproape 10 procente in ultimul an.

Gabriel Voicu, reprezentant al unei firme de consultanta imobiliara declara: „Toate componentele pretului imobilului au crescut: pretul fortei de munca, pretul materilelor, pretul terenului”.

Si se tot construieste. Dezvoltatorii mizeaza pe puterea de cumparare mai mare. Sunt cinci domenii, arata studiul, in care salariile sar de o mie de euro, mai ales in IT sau in sectorul bancar. Dar, cei care vor sa ia un credit trebuie intai sa se obisnuiasca sa puna deoparte bani si abia apoi sa isi doreasca sa fie proprietari. Ar trebui sa invatam din experienta suedezilor si francezilor.

Magnus Berntsson, presedintele Adunarii Regiunilor Europei spune: „Depinde foarte mult daca locuieste in zonele rurale ori in Gothenburg sau in Stockholm, de exemplu. In orasele medii nimeni nu isi va putea cumpara o casa fara credit de la banca”.

Mathieu Mori , secretar general al Adunarii Regiunilor Europei: „Daca locuiesti in Paris sau in alte orase mari e probabil mult mai scump, problema este ca salariile nu sunt mereu mari in acele oraşe. As spune ca trebuie pusi bani deoparte cel putin 7 ani pentru a putea cumpara o casa.”

La noi, se vede lipsa educatiei financiare, iar salariile sunt mici.

Sunt peste 100 de proiecte rezidentiale in constructie in Bucuresti si imprejurimi, adica 14.000 de locuinte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata