Indicele robor, la cel mai mare nivel din ultimele patru luni

În funcție care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,13%, cel mai mare nivel din decembrie 2017, conform datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile schimbătoare la creditele în lei.

Nivelul făcut cunoscut luni este cel mai mare din 14 decembrie 2017, când a fost tot 2,13%.

În plus, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,46%, cel mai mare nivel din 30 octombrie 2014, când a atins acelaşi prag, de 2,46%.

Banca Naţională a României (BNR) a hotărât, miercuri 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

Cum explică specialiștii creșterea Robor

Emilian Duca, consultant fiscal a declarat: „Creșterea ROBOR nu reprezintă decât un efect al creșterii inflației în ultimii ani și nu putem decât să o corelăm cu înăsprirea politicii monetare. Din faptul că BNR nu a majorat dobânda nu trebuie să înțelegem că problemele s-au terminat. Creșteri sezoniere ale dobânzilor pot să apară, pot fi și influențe externe. Este motiv de îngrijorare, dar motivul nu este legat doar de acest indicator, ci și de creșterea accelerată a inflației. Asta trebuie să ne îngrijoreze pe toți, înseamnă pierderi de nivel de trai. Orice discuție legată de creșterea inflației trebuie privită prin prisma faptului că e măsura competenței guvernului. Nu avem creștere de la o lună la alta, ci pe un an, un mandat întreg în care poate fi analizată performanța guvernului. Nu are legătură cu cât de grea a fost iarna, nici nu prea a fost iarnă. E vorba de bani aruncați în piață, care nu își găsesc acoperire în produse și servicii, de aici și creșterea importurilor mult față de creșterea la exporturi”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata