La cine apelează românii prima oară când rămân fără bani?

33

Un studiu recent ne arată că românii sunt plini de datorii. Aceștia mereu vor avea bani de dat la bănci, dar mai ales la prieteni și rude. Se pare că primele persoane la care apelează românii în momentul în care rămân faliți sunt cei apropiați. Acest lucru este și de înțeles dacă stăm să ne gândim. E mult mai ușor să luăm bani de la familie decât de la bancă. Nu este necesară birocrația și nici nu este impusă dobânda. Singurul risc la care se expun românii este faptul că datoriile neplătite pot duce la certuri nedorite.

Studiile arată că trei din zece români au cel puțin o datorie la momentul actual la bancă, dar mai ales la rude și prieteni. Românii apelează prima oară la membrii familiei atunci când rămân fără bani.

34% dintre români s-au împrumutat anul trecut la frați, părinți sau alte rude, în timp ce 27% au cerut ajutorul prietenilor sau cunoștințelor. Doar un sfert dintre aceștia s-au încumetat să facă credite la bănci. Majoritatea au spus că preferă să apeleze la persoanele apropiate, deoarece scapă de birocrație.

„Este clar că este mult mai ieftin, mult mai puţin birocratic. Ca să nu mai vorbim că foarte mulţi români sunt în continuare nebancarizabili, adica nu au suficiente garantii, nu au venituri”  a declarat profesorul universitar în economieGabriel Păun.

Mai mult, împrumuturile la bănci nu le mai inspiră românilor încredere. Doar 5% declară că ar apela fără probleme la un credit, în timp ce aproape jumătate dintre aceștia nu se încred în instituțiile financiare.

„Totuşi, pentru sumele mari, cum ar fi banii necesari pentru achiziţia unei case, de cele mai multe ori economiile familiei sunt insuficiente” a spus Adrian Benta, consultant fiscal.

Cu toate acestea, împrumuturile de la apropiați reprezintă o cale rapidă și mai puțin costisitoare, însă, nu poate rezolva sumele mari de bani.

Rezultatele studiului efectuat arată că românii iar problema împrumuturilor ca pe o chestiune foarte serioasă. 7 din 10 spun că datoriile reprezintă o prioritate pentru ei. Pe de altă parte, cercetarea sociologică efectuată în urmă cu un an arată că 15% dintre români spun că datoriile sunt o problemă minoră pentru ei.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata