Marele producător agricol din România, preluat de arabi

Un fond de investiţii din Arabia Saudită a preluat Agricost, cel mai mare productător agricol din România. Tranzacţia se ridică la 200 – 250 de milioane de euro, conform Capital. Compania Al Dahra va investi, în următorii cinci ani, în jur de 500 milioane de euro în utilaje, irigaţii, în extinderea în zootehnie, dar şi în zona de procesare.

În acest momment, Agricost cultivă grâu, lucernă şi rapiţă. Cel mai mare producător agricol din România are în arendă o suprafață de 57.000 hectare în Insula Mare a Brăilei, pentru care primește subvenții de circa 10 milioane de euro pe an.

Consiliul Concurenţei a anunţat marți că a autorizat tranzacţia.

Al Dahra Agriculture Llc din Emiratele Arabe Unite îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării cu amănuntul a florilor şi plantelor naturale, a materialului săditor pentru plante şi pomi, a îngrăsămintelor naturale şi a materialelor pentru reabilitarea terenurilor agricole etc.

„Autoritatea de concurenţă a evaluat această tranzacţie din punct de vedere al legislaţiei în domeniu şi a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia. Ca urmare, Consiliul Concurenţei a emis o decizie de autorizare, cu respectarea termenului prevăzut de lege”, conform unui comunicat de presă.

Însă, în acelaşi timp au fost notificate şi alte autorităţi cu atribuţii în domeniu, care vor lua hotărâri din perspectiva legislaţiei specifice în competenţa acestora.

Hotărârea va fi publicată pe site-ul autorităţii de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata