Munca in Romania este din ce in ce mai scumpa

Costul orar cu forta de munca a crescut in al patrulea trimestru din 2017 cu 15,65%, forma bruta, comparativ cu aceeasi perioada din 2016, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in activitatile de spectacole, arata datele publicate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

”Pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitati de spectacole, culturale si recreative (28,73%), in industria extractiva (21,56%) si in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (16,61%), determinate in principal de aplicarea prevederilor legale în domeniu”, se preciza in comunicat.

Cresterile cele mai mici s-au inregistrat in tranzactii imobiliare (6,78%), in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (6,63%) si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (6,49%).

”In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) ca urmare a aplicarii prevederilor legale pentru personalul platit din fonduri publice, astfel: in administratie publica cu 27,58%, in sanatate si asistenta sociala cu 18,56% si in invatamant cu 16,81%”, se prevedea in comunicat.

Fata de trimestrul al treilea din 2017, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 1,29%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata