O nouă decizie nejustificată și inoperabilă a actualului guvern

Sase milioane de contracte de muncă, negociate până la 20 decembrie 2017

După decizia de transferare a obligațiilor de plată pentru contribuțiile sociale de la angajator la angajat, o nouă decizie guvernamentală completează seria măsurilor pripite și nejustificate ale actualei puteri. Sunt măsuri care cu siguranță vor avea urmări economice puternic negative, mai ales asupra milioanelor de angajați, cei ce vor avea de suportat o presiune de micșorare a venitului salarial net, generată artificial prin deciziile guvernului.

Guvernul marionetă instalat la Palatul Victoria, care aplică o politică decisă într-un cerc al puterii captiv grupului de interese Dragnea, a decis ca în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 toți angajatorii să inițieze negocieri colective. Chiar și în firmele mici, sub 21 de angajați, acolo unde nu există un contract sau acord colectiv de muncă, este obligatorie procedura negocierii colective pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal. În cazul angajatorilor care au încheiate contracte sau acorduri colective de muncă, decizia Guvernului adaugă obligativitatea renegocierii colective a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

Impunerea de către Guvern a negocierilor colective, prevăzute ca obligatorii înainte de modificările salariale presupuse de hotărârea Guvernului privind mutarea contribuțiilor sociale, într-o perioadă de negocieri de o singură lună, nu oferă o soluție practică pentru apărarea intereselor salariaților, dar nici nu este o variantă care să clarifice mecanismul de reajustare a salariilor în fața noilor modificări ale Codului Fiscal, care vor opera începând cu ianuarie 2018. Negocierea impusă cu forța pentru toți angajatorii și pentru un volum de peste șase milionane de contracte de muncă nu va însemna decât o pierdere de vreme și un simulacru de dialog între angajatori și angajați, cu prea puține șanse de a realiza protecția angajaților în fața iminentei scăderi a venitului net.

Se poate urmări și ipoteza unei temeri a Guvernului cu privire la imposibilitatea modificării celor peste șase milioane de contracte de muncă la începutul anului 2018, cu cauze ce țin de creșterea imediată a volumului de operații pe care Inspectoratele județene de muncă ar trebui să le realizeze. În fața acestei uriașe probleme administrative, față de care nu au fost adoptate niciun fel de măsuri guvernamentale, singurul răspuns previzibil este cel al tergiversării procesului de implementare a modificării contractelor de muncă. Această previzibilă tergiversare se poate motiva acum prin absența negocierilor sau a rezultatelor de negociere, impuse ca obligatorii într-o adevărată cursă contra-cronometru, în intervalul extrem de scurt al următoarei luni.

Se poate observa o practică a actualei guvernări, repetată în cursul acestui an, prin care Guvernul se derobează de responsabilități și încearcă să găsească vinovați pentru eșecul politicilor sale publice, aflați oriunde altundeva decât în propriul său cerc de putere.

 

Marilen Gabriel Pirtea

Deputat PNL de Timiș,

Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata