Piețele globale sunt înfloritoare pe măsură ce se dezbate pachetul de stimulare din SUA

10

Piețele bursiere globale au câștigat marți pentru a doua zi, stimulate de optimismul crescut în ceea ce privește stimulentul economic și redresarea globală, în timp ce investitorii cu amănuntul s-au retras de la GameStop și noul lor interes este îndreptat către argint.

Momentul pozitiv din Asia a ajuns în Europa, cu pan-europeanul STOXX 600 crescând cu 0,9%.

Acțiunile BP au pierdut 3,8% după ce anul trecut s-au prăbușit la o pierdere de 5,7 miliarde de dolari, prima scădere din ultimul deceniu.

Indicele de capital mondial al MSCI, care urmărește acțiunile în 49 de țări, a fost mai ferm cu 0,4%, după ce a înregistrat luni cea mai puternică zi din trei luni.

Indicatorul MSCI al stocurilor din Asia Pacific în afara Japoniei a crescut cu 1,5%, indicele de referință al Chinei CSI300 crescând cu 1,5%, ajutat de reducerea îngrijorărilor cu privire la lichiditatea strânsă și scăderea cazurilor de noi infecții cu coronavirus. Japoneza Nikkei 225 a adăugat 1%.

E-mini futures pentru indicele S&P 500 a adăugat 0,8%.

Piețele au fost susținute înainte de negocierile de marți dintre președintele american Joe Biden și senatorii republicani cu privire la un nou proiect de sprijin COVID. Planul de stimulare al GOP de 618 miliarde de dolari lansat luni devreme a fost de aproximativ o treime din mărimea propunerii președintelui. Democrații de vârf au depus luni mai târziu o măsură bugetară comună de 1,9 trilioane de dolari într-un pas către ocolirea republicanilor.
„Dacă aveți capacitatea de a avea un compromis de stimulare, va fi foarte susținător pentru activele financiare pe termen mediu, deoarece înseamnă că veți avea capacitatea de a avea o redresare economică”, a declarat Francois Savary, director de investiții la Swiss avere manager Prime Parteneri.

„Cei 1,9 trilioane de dolari au fost stabiliți ca un nivel ridicat al posibilităților și într-un mod de a intra într-o negociere pentru a obține ceva care ar fi mai mic și mai eficient”.

Dolarul a urcat aproape de maximul de șapte săptămâni, beneficiind de o vânzare de euro peste noapte, după blocarea coronavirusului, care a înăbușit cheltuielile consumatorilor din Germania și de acoperirea scurtă în pozițiile de vânzare a dolarului supraaglomerate.

Indicele dolarului a redus atingerea cu 0,1%, până la 90,91.

Față de dolarul SUA, euro se tranzacționa la 1,2078 dolari, chiar peste un minim la începutul lunii decembrie, de 1,2056 dolari, atins în sesiunea precedentă.

Dolarul australian a redus câștigurile după ce banca centrală a țării a declarat că își va extinde programul de relaxare cantitativă pentru a cumpăra obligațiuni suplimentare de 100 de miliarde de dolari. Ultimul dolar australian s-a situat la 0,7627 dolari, aproape plat în ziua respectivă.

Lira turcească a confirmat mai mult de 1%, prelungind un raliu după ce banca centrală a promis o politică strictă pentru o perioadă extinsă săptămâna trecută.

Având în vedere că sentimentul pieței globale rămâne optimist în ceea ce privește stimulul fiscal din SUA, randamentele de bază ale obligațiunilor guvernamentale din zona euro au crescut, cu randamentul de referință al Bund-ului german pe 10 ani, cu aproximativ două puncte de bază mai mare, la -0,4980%.

Investitorii instituționali încă digeră frenezia tranzacționării cu amănuntul care a stimulat GameStop Corp și alte așa-numite stocuri meme în sesiunile recente împotriva fundamentelor lor financiare, dar au făcut mișcări prudente pentru a-și proteja pozițiile.

Acțiunile listate la Frankfurt ale GameStop au scăzut cu 30% față de închiderea de luni, la 143 de euro, la tranzacționare timpurie marți. S-a închis pe piețele SUA cu 225 USD.

Prețurile înalte ale argintului au scăzut cu 4,8%, până la 27,59 dolari pe uncie, deoarece investitorii s-au blocat în profituri după ce metalul prețios a atins un vârf de aproape opt ani în sesiunea anterioară, condus de investitorii de retail.

Aurul a scăzut marți cu 0,6% la 1.847,51 dolari pe uncie.

Brentul brut a crescut cu 1,1%, la 56,95 dolari pe baril. Țițeiul american a crescut cu 1,2%, până la 54,22 dolari, pe măsură ce scăderea stocurilor și creșterea cererii de combustibil din cauza unei furtuni masive de zăpadă din nord-estul Statelor Unite au crescut prețurile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata