Prețuri foarte mari. Cea mai mare inflație din ultimii cinci ani

Inflaţia a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani. A atins 5% faţă de perioada asemănătoare a anului trecut, iar efectele ei sunt simțite de toţi românii. Alimentele, gazele, carburanţii şi transportul s-au scumpit. Dăm bani mulți pe aceleaşi produse, iar creşterile salariale sunt înlăturate de evoluţia economiei. Consecinţele vor fi noi creşteri ale dobânzilor la credite şi scăderea puterii de cumpărare.

Zahărul şi ouăle sunt singurele două categorii de produse care s-au ieftinit faţă de luna decembrie a anului trecut. Vorbind despre scumpiri, cele mai importante au fost în cazul citricelor care s-au apropiat de o creştere de 12 procente, precedate în acest top de fructele proaspete şi de cartofi.

Gazele naturale costă cu circa 6% mai mult decât în decembrie, iar transporturile cu peste 3 procente.

Din iunie 2013 nu am mai avut o inflaţie atât de mare. În 2015 şi 2016 inflaţia a fost chiar negativă, iar acum a ajuns iarăşi la 5 procente.

Claudiu Cazacu, expert pieţe financiare a declarat: „O inflaţie mai ridicată înseamnă o erodare a consumului, a puterii de consum şi de cumpărare a celor care nu şi-au văzut veniturile crescând peste inflaţie. Un efect ar fi că Banca Centrală este nevoită să majoreze dobânzile. BNR nu a făcut-o ultima dată, dar ne aşteptăm să urmeze majorări suplimentare. Capitalul tinde să se retragă din zonele văzute mai vulnerabile şi vulnerabilitatea este dată de parametrii macro care în momentul de faţă nu mai arată atât de bine ca acum câţiva ani.

Emilian Duca, consultant fiscal susține: „Sperăm ca în al 12-lea ceas politicile fisale să fie revizuite pentru că această inflație are drept cauză politica fiscală a Guvernului. Trebuie verificat cu atenție pe ce se duc banii. Nu trebuie să uităm că toate aceste aşa-zise creșteri de salarii au fost promovate agresiv începand cu 2017, dovedindu-se în realitate un mare bluf prin efectul inflaţiei pentru o mare parte a celor care au crezut că o vor duce mai bine”.

Preţul carburanţilor a crescut după decizia Guvernului de a mări acciza. Statul are de câştigat şi de aici: mai mult de jumătate din sumele plătite de şoferi în benzinării ajung în bugetul naţional sub formă de taxe.

Evoluţia inflaţiei

iun. 2013: +5,37%
dec. 2013: +1,55%
dec. 2014: +0,83%
dec. 2015: -0,9%
dec. 2016: -0,5%
dec. 2017: +0,2%
mart. 2018: +5,0%
(sursa: INS)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata