Prețurile petrolului cresc, atenția este îndreptată către OPEC

Prețurile petrolului au crescut marți, pe măsură ce traficul de transport maritim a fost reluat prin Canalul Suez, după câteva zile în așteptare și concentrarea s-a orientat către o reuniune OPEC + din această săptămână, unde extinderea bordurilor de aprovizionare ar putea fi pe masă pe fondul unor noi blocaje din cauza pandemiei de coronavirus.
Brentul brut a scăzut cu 21 de cenți, sau 0,3%, la 65,19 dolari pe baril. Petrolul american a crescut cu 19 cenți, sau 0,3%, la 61,75 dolari pe baril.

Navele se deplasau din nou prin Canalul Suez marți, după ce remorcherele au repus în funcțiune gigantul transportator de containere Ever Given, care blocase o porțiune îngustă a pasajului de aproape o săptămână, provocând o acumulare imensă de nave în jurul căii navigabile.

Având probabilitatea ca întreruperea să se dovedească minimă, piața își îndreaptă atenția către reuniunea de joi a Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC) și a aliaților, inclusiv Rusia, la Viena, cunoscută sub numele de OPEC +.
„Decizia condusă de Arabia Saudită de a reține mai multă producție de petrol va produce o piață petrolieră extraordinar de strânsă, cu extrageri mondiale de acțiuni”, a spus Avtar Sandu, senior manager de mărfuri la Phillip Futures din Singapore.

OPEC + va discuta dacă să se mențină o limitare a producției care a păstrat milioane de barili pe zi de pe piață pentru a susține prețurile, o strategie care a funcționat în mare parte în ultimele luni.

Arabia Saudită este pregătită să accepte o prelungire a reducerilor de producție până în iunie și este, de asemenea, gata să prelungească bordurile unilaterale voluntare pe fondul ultimului val de blocări ale coronavirusului, a declarat luni o sursă informată cu privire la această chestiune.

Peste 127,43 milioane de persoane au fost raportate că sunt infectate de noul coronavirus la nivel global, iar numărul morților se apropie de 3 milioane, potrivit unui bilanț al Reuters.

În Europa, numărul crescând al unui al treilea val de infecții este o chestiune alarmantă, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, afirmând că „toate opțiunile sunt pe masă” pentru a proteja publicul.

„Pe termen scurt, piața petrolului ar putea fi volatilă, cu o retragere frecventă, deoarece prețurile la țiței încep să se lupte, deoarece oferta SUA crește și cererea din Europa se confruntă cu vântul invers”, a spus Phillip Futures.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata