Pseudo-revoluția fiscală va lovi în Timiș și în celelalte județe în care motorul dezvoltării este economia privată

Una dintre cele mai dezavantajoase măsuri ale pseudo-revoluției fiscale este reducerea cotei de impozitare a venitului de la 16% la 10%. Calculele arată că aceasta va lovi în cele mai dezvoltate județe, în care economia privată este puternică.

În cazul Timișoarei se așteaptă o diminuare a bugetului local în 2018 cu circa 33 de milioane de euro, diminuare cauzată de reducerea încasării anuale cu o treime în cazul impozitelor pe venit. La fel ca în Timișoara, și în ansamblul județului Timiș economia se susține în primul rând prin afacerile private, prin multe IMM-uri active și prin investițiile majore ale marilor companii internaționale, cele care mențin contingente ale locurilor de muncă mult peste nivelul altor regiuni și județe ale țării.

Până la urmă, într-o piață a forței de muncă globalizată atât la nivel european, dar și la nivelul țării, orașele și județele se află într-o continuă competiție pe piața liberă a forței de muncă, iar avantajele competitive ale orașelor dezvoltate duc la o balanță pozitivă în intrările și ieșirile de forță de muncă, ceea ce e normal să contribuie și la creșterea bugetului public local și a calității vieții locuitorilor.

În lista orașelor și zonelor ce vor fi grav afectate de pseudo-revoluția fiscală introdusă de PSD-ALDE pentru 2018 se află cele mai puternice economii locale private. Raportul dintre numărul angajaților din sectorul privat și cel al angajaților din sectorul public arată o ierarhie a județelor României în care Timișoara și Timișul se află în topul primelor trei zone, imediat după București și Ilfov, în primul eșalon al zonelor dezvoltate ale țării, în care se mai află și Sibiu, Arad, Cluj, Brașov, Bihor, Argeș, Satu Mare sau Prahova.

Datele analizate recent de portalul de guvernanță publică „Curs de Guvernare” iau în considerare că în județul Timiș numărul angajaților din sectorul privat față de cel al angajaților din sectorul public este de peste patru ori mai mare (aproape 230 de mii de salariați în economia privată, față de 50 de mii de salariați în instituțiile de stat), iar ponderea populației active aflate în piața muncii este printre cele mai ridicate din țară (aproape 280 de mii de salariați, la o populație de 700 de mii locuitori).

Măsurile fiscale luate de guvernarea PSD-ALDE pentru 2018 încetinesc ritmul de dezvoltare al orașelor și județelor în care economia privată este puternică, bugetele locale fiind diminuate considerabil prin reducerea cotei de impozitare pe venituri. Un nou exemplu de măsură implementată după ureche, fără studii de impact, ignorând toate avertismentele.

Marilen Gabriel Pirtea

Deputat PNL Timiș,

Secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata