Romania ramane fara tineri: 1 din 5 romani plecati din tara

15

Potrivit unui studiu, unul din cinci romani cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani este plecat din tara pentru mai mult de un an.

„Emigratia de lunga durata este calculata ca diferenta intre populatia cu domiciliul si cea cu resedinta in Romania. Mai mult de 2,5 milioane din cetatenii romani cu domiciliul existent in Romania sunt plecati din tara pentru mai mult de un an. Numarul lor a crescut constant, mai ales dupa 2007. Daca la nivel national fenomenul reprezinta „numai” 12% din populatie, la grupele de varsta 25 – 39 de ani (perioada cea mai activa, atat din punctul de vedere al fortei de munca, cat si al fertilitatii) incidenta este dubla: unul din cinci cetateni de aceasta varsta este plecat din tara pentru mai mult de un an”, potrivit Monitorului Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.

Conform datelor furnizate de Monitorul Social, ponderea persoanelor plecate din tara, pe regiuni, in 2017, a fost urmatoarea: 17,7% – Regiunea Nord-Est, 14,4% – Regiunea Sud-Est, 11,4% – Regiunea Centru, 10,9% – Regiunea Vest, 10% – Regiunea Sud-Vest Oltenia, 9,4% – Regiunea Nord-Vest, 8,9% – Regiunea Bucuresti-Ilfov, 7,4% – Regiunea Sud-Muntenia.

In ceea ce priveste ponderea persoanelor plecate din tara, pe medii rezidentiale, din mediul urban au plecat 15,9% dintre romani, iar din mediul rural, 6,1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata