Saracia este in crestere in Romania

Cel mai recent studiu al Comisiei Europene indica faptul ca de forta de munca si de competente nu tine pasul cu nevoile mereu in schimbare din sectorul economic.  In Romania, nivelul de saracie este in crestere, iar inegalitatea in materie de venituri se pastreaza la un nivel inalt.

Conform unui comunicat al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania: „Cresterea economica puternica a Romaniei necesita continuarea reformelor structurale si a consolidarii fiscale. Gradul de ocupare a fortei de munca a continuat sa creasca in 2017, iar rata somajului a atins unul din cele mai scazute nivele din ultimii 20 de ani. Datorita eliminarii de taxe si cresterilor salariale si de pensii din sectorul public, deficitul este in curs de crestere. Oferta de forta de munca si de competente nu tine pasul cu nevoile mereu in schimbare din sectorul economic, gradul de saracie e in crestere, iar inegalitatea in materie de venituri se mentine la un nivel inalt.”

De asemenea, volumul sporit de cheltuieli publice nu se reda in starea infrastructurii.

In raport cu aceasta, performantele joase ale sistemului de invatamant limiteaza perspectivele lui de dezvoltare, iar cele din domeniul cercetarii si inovarii raman modeste.

In plus, starea de sanatate a populatiei s-a ameliorat, dar ramane sub standardele europene.

„Nu in ultimul rand, dupa performante bune in ultimii ani, ireversibilitatea progreselor din lupta impotriva coruptiei a fost pusa recent sub semnul intrebarii. Acestea sunt cateva din concluziile raportului de tara pentru Romania, publicat de Comisia Europeana miercuri, 7 martie, ca parte a Semestrului european”, se mai scrie in comunicat.

Vicepresedintele Valdis Dombrovskis, a expus economiile puternice care sunt cele care isi remediaza mereu punctele slabe, chiar si atunci cand lucrurile merg bine.
„Economiile puternice sunt cele care isi remediaza mereu punctele slabe, chiar si atunci cand lucrurile merg bine. Acum cand economia europeana creste in cel mai rapid ritm inregistrat in ultimii zece ani, ar trebui sa adoptam exact aceasta strategie, atat la nivelul UE, cat si la cel national”, a aratat Dombrovskis, raspunator pentru moneda euro si dialogul social, determinarea financiara, serviciile financiare si Uniunea pietelor de capital, la prezentarea setului de rapoarte pentru toate statele membre.

Pe ansamblul Uniunii, economia stie o expansiune puternica, iar perspectivele economice pozitive sunt insotite de o indreptare a conditiilor de pe piata muncii si a situatiei sociale. Aceasta este o urmare a reformelor intreprinse de statele membre in ultimii ani si constituie un motiv de consolidare in continuare a rezilientei economiilor si a societatilor din cadrul UE.

„Totusi, de relansarea economica nu beneficiaza in egala masura intreaga societate, iar deficientele structurale franeaza cresterea economica si convergenta in unele state membre. De aceea, tarile din UE ar trebui sa valorifice aceasta conjunctura favorabila pentru a-si consolida elementele de baza ale propriilor economii”, se mai prezinta in comunicatul reprezentantei CE in Romania.

Cele 27 de rapoarte de tara arata analiza anuala realizata de Comisie privind situatia economica si sociala din fiecare stat, impreuna cu evaluarea progreselor inregistrate in indeplinirea recomandarilor specifice de tara.

Comisia va infiinta reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de tara. Membrii Comisiei vor efectua vizite in statele membre pentru a se intalni cu reprezentanti ai guvernelor, parlamentelor nationale, partenerilor sociali si cu alte parti interesate pentru a discuta concluziile rapoartelor.

Consiliul urmeaza sa discute pe marginea rapoartelor si a constatarilor bilanturilor aprofundate.

In functie de prioritatile analizei anuale a cresterii pentru 2018 si de recomandarile privind politica economica in zona euro, statele membre vor prezenta, pana la jumatatea lunii aprilie, prioritatile de politica economica si sociala in cadrul programelor nationale de reforma si al programelor de stabilitate si/ sau convergenta.

In luna mai, Comisia va propune un nou set de recomandari specifice fiecarei tari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata