Statul cheltuie mai mult decât încasează

După bilanţul publicat conform execuţia bugetară, analiştii au venit cu reacţii. Toţi se uită cu frică la viteza cu care au crescut cheltuielile. Interesul este cu atât mai mare cu cât banii cheltuiţi s-au dus în mare parte doar pe funcţionarea propriu-zisă. Cu alte cuvinte, statul abia plăteşte salarii şi pensii cu banii pe care îi încasează din piaţă. Pentru restul se împrumută. Sunt atât de multe probleme într-o singură raportare economică, încât nu avem cum să nu ne întrebăm în ce direcţie merge economia, dacă deja am intrat pe deficit, unul deloc mic.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a explicat pe larg ce s-a întâmplat cu bugetul statului. În acelaşi timp, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici dădea mesaje de calm. România nu are probleme cu banii, spune el. Cheltuielile mari sunt doar parte din plan.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Nu e o situaţie ușpară. Prioritatea imediată e colectarea veniturilor bugetare, mai ales în perioada de boom economic. Dacă nici acum nu reuşim să adunăm veniturile bugetare, e clar că în recesiune conformarea la plata taxelor scade. Nu zic să mai recuperezi din evaziune, dar să te mişti în linie cu evoluţia economică, cu colectarea taxelor. Pe partea de cheltuieli bugetare, prioritatea e un mesaj mult mai responsabil legat de factura socială. Nu putem creşte peste noapte atât de rapid salariile. Ca să le poţi plăti salarii mai mari, trebuie să acoperi cu productivitate. Dacă nu se întâmplă, corecţia vine şi vedem creştere de inflaţie, depreciere de curs, lucru care se întâmplă”.

Eugen Teodorovici: „Pe primele 2 luni ale anului, am depăşit planul de încasări cu 21,5 – parte de venituri, faţă de anul trecut. Partea de deficit, cheltuielile au crescut cu 38%, dar acestea vin din mai multe zone – partea de investiţii – cu 4 miliarde mai mult ca începutul anului trecut, bunurile şi serviciile, partea de salarii şi pensii – au fost prevăzute în 2018. Deficitul de 5,4 miliarde de lei pe primele 2 luni se încadrează în ce estimasem în deficit pe primul trimestru. Sunt primele 2 luni, lucrurile se vor regla. O să vedeţi!”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata