15 clase invatamant obligatoriu

Gradinita si liceul, pana la clasa a XII-a, ar putea deveni obligatorii. Este o initiativa a deputatilor PSD si UDMR. Sigur, acestia vor ca pana in 2020, ultimii doi ani de gradinita si ultimii doi ani liceu sa devina obligatorii. Proiectul va fi supus votului in Camera Deputatilor.

Saracia, somajul, scaderea natalitatii si cazurile de abandon familial sunt doar cateva motivele care au dus la scaderea numarului de prescolari. In 2016, doar 500.000 de copii cu varste intre 3 si 6 ani au fost inscrisi la gradinita, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleasi statistici arata si ca numarul gradinitelor a scazut dramatic in ultimele doua decenii: de la peste 10 mii in 1990, s-a ajuns la putin peste o mie in 2016.

„Din punct de vedere al gradinitei, daca ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educatiei si costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educatiei. Ar fi o masura binevenita mai ales in sistemul rural”, zice Eugen Ilea.

Nici in licee, situatia nu este mai buna. In anul 2016-2017, din 120 mii de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat.

„Este in vigoare articolul care spune foarte clar ca pana in anul 2020 Ministerul Educației Nationale asigura extinderea invatamantului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a”, spune Liviu Pop, fost ministru al Educatiei.

Practic, prin acest proiect de lege initiat de deputati, se urmareste acelasi lucru. Pe langa clasele finale de liceu, grupa mijlocie si grupa mare ar deveni obligatorii.

Parintii afirma „Cred ca daca avem o natie mai educata nu e nimic gresit in asta.”, „Ar favoriza invatamantul, bineinteles.” , „In ziua de azi, fara 12 clase nu faci nimic.”, „In acest moment, proiectul de lege este la Camera Deputatilor.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata