16 cazuri de violenţă fizică in scolile din Harghita

Foto: Cuvantul Liber

În primul semestru al anului şcolar 2019-2020,  un număr de 16 acte de violenţă fizică au fost înregistrate în şcolile din Harghita, iar prefectul Harghitei, Ion Proca, a făcut apel către poliţişti şi jandarmi să fie prezenţi permanent în incinta instituţiilor de învăţământ, dar şi în zonele adiacente, pentru descurajarea faptelor antisociale.

Apelul a fost făcut în şedinţa Grupului privind asigurarea siguranţei în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţul Harghita, la care au participat reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu, a declarat presei că statistică pe primul semestru al anului şcolar 2019-2020 arată că în incinta şcolilor sau în perimetrul acestora s-au produs un număr de 16 violenţe fizice, respectiv bătăi între elevi, dar şi un caz de ameninţare.

Au fost raportate şi trei furturi şi tentative de furt de diferite bunuri în cadrul şcolilor şi de însuşire a unui bun găsit şi au fost raportate cinci acte de distrugere a unor bunuri în diferite şcoli, de regulă mobilier şcolar.

Apoi s-a mai constatat și un caz de consum de alcool în şcoală şi un caz de consum de substanţe interzise.

Din raportările Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita reise că, în ceea ce priveşte sancţiunile aplicate în primul semestru, acestea au fost 19 observaţii individuale în cazul elevilor care au comis acte de violenţă, 47 de mustrări scrise, 33 de retrageri a diferitelor tipuri de burse, cinci preavize în vederea exmatriculării şi, în două cazuri, elevii au fost exmatriculaţi.

Astfel unui număr de 90 de elevi le-au fost scăzute notele la purtare, pentru încălcarea regulamentelor şcolare şi pentru comportament civic neadecvat în cadrul şcolii, atât faţă de colegi, cât şi faţă de cadrele didactice, potrivit sursei citate.

Comparativ cu situaţia din primul semestru din anul şcolar 2018-2019, când s-au raportat 14 cazuri de violenţe, anul acesta sunt cu două cazuri de violenţe fizice în cadrul unităţilor de învăţământ mai multe, constând în bătăi între elevi.

Purtătorul de cuvânt Adrian Pănescu a precizat că prefectul Ion Proca a făcut un apel către Inspectoratul de Poliţie Judeţean, prin Poliţia de Proximitate, şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi să îşi facă simţită prezenţa permanent atât în incinta instituţiilor de învăţământ, cât şi în zonele adiacente acestora, străzile sau căile de acces către şcoli.

„Se constată un lucru, cu cât angajaţii MAI sunt mai prezenţi în incinta instituţiilor de învăţământ, cu atât scade riscul de producere a unor evenimente nedorite, între tinerii care frecventează cursurile instituţiilor de învăţământ, fiind descurajaţi să comită acte antisociale. Act antisocial poate să fie şi fumatul, în perimetrul instituţiilor de învăţământ şi zona adiacentă. (…) Fiecare instituţie de învăţământ are arondată poliţie de proximitate, care trebuie să îşi facă prezenţa, nu numai în perimetru, ci şi în relaţia directă cu elevii şi cadrele didactice, prin participarea activă la ore de dirigenţie sau alte activităţi educative, nu numai la festivităţi de deschidere sau de închidere a anului şcolar”, a mai declarat purtătorul de cuvânt Adrian Pănescu.

Tot în cadrul şedinţei s-a discutat şi faptul că, în vederea creşterii siguranţei în instituţiile de învăţământ, bugetele locale, prin bugetul Consiliului Judeţean, pot şi trebuie să asigure fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă, în instituţiile de învăţământ, în interiorul acestora, dar şi în zonele adiacente.

Adrian Pănescu a punctat faptul că este vorba de asigurarea pazei proprii a şcolilor, a sistemelor de monitorizare video şi asigurarea iluminatului public, atât în incinta şcolilor, în curţi, cât pe străzile de acces în perimetrul acestora.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata