Adrian Curaj: Aş vrea ca bacalaureatul să fie bazat pe nişte teste dinainte cunoscute

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat joi, la Slatina, unde a vizitat Târgul ofertelor educaţionale ale liceelor din municipiu, că ar vrea ca examenul de bacalaureat să fie bazat pe teste dinainte cunoscute de elevi şi că va lăsa „moştenire” schimbări care vor determina „orientarea tinerilor spre şcoala potrivită”, respectiv liceu sau şcoală profesională.

Întrebat dacă vor avea loc schimbări în privinţa bacalaureatului, ministrul a răspuns că legea nu permite modificări pentru anul în curs, acestea urmând să se producă în următorul an.

„Voi lăsa moştenire pentru la anul nişte schimbări, astfel încât, din ce în ce mai mult, pe de o parte să-i orientăm pe tinerii noştri spre şcoala potrivită, pe de altă parte aş vrea din ce în ce mai mult ca bacalureatul să fie bazat pe nişte teste deja dinainte cunoscute, în cantitate mare, elevii să fie pregătiţi, nu să scoatem doar nişte subiecte, se numesc articole de evaluare sau itemi de evaluare. Cred că spre acolo ar trebui să mergem”, a spus Curaj.

Ministrul a vorbit despre trasee educaţionale „flexibile” şi despre importanţa consilierii elevilor şi familiilor acestora în privinţa alegerii unui liceu sau a unei şcoli profesionale. El consideră că rezultatele la bacalaureat din ultimii ani dovedesc lipsa „capacităţii de a consilia pe calea potrivită elevul”.

Adrian Curaj a opinat că „suntem nepregătiţi să discutăm lucrul acesta” întrebat despre un eventual bacalaureat diferenţiat.

„Eu cred că este important să ne uităm pe partea de profesional astfel încât tinerii noştri să ajungă la nivelul de calificare cinci fără să meargă pe linia liceului şi să ajungă în zona profesională (…) şi mai ales să le arătăm cum anume pot să se mişte între liceu şi profesională, între profesională şi liceu, pentru că opţiunile se schimbă odată cu maturitatea. (…) Cred că trebuie să-i orientăm pe cei care au abilităţile şi determinarea pe calea de liceu astfel încât la sfârşit să fim nu siguri, dar să fim convinşi într-un fel că ei vor merge pe calea de bacalaureat şi mai departe pe linia aceasta, în zona profesională trebuie să fim siguri că oferim destule oportunităţi celor care decid să opteze pentru calea aceea”, a declarat Adrian Curaj.

După ce a vizitat toate standurile, ministrul a felicitat liceele, şcolile profesionale şi şcolile postliceale din Slatina care şi-au prezentat joi ofertele educaţionale şi consideră că acestea sunt adaptate cerinţelor, iar elevii prezenţi „ştiu foarte bine de au venit şi unde se duc”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata