Adrian Curaj: Educaţia trebuie să fie motorul de redescoperire a identităţii naţionale

Educația este cea care trebuie să fie motorul unui proiect de țară, de redescoperire a identității și de asigurare a coeziunii naționale, a declarat vineri ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj.

„Îmi reafirm hotărârea și dăruirea de a fi, împreună cu dumneavoastră și toate celelalte instituții din statul român, actorii unui proiect de țară în care Educația să fie motorul de redescoperire a identității și de asigurare a coeziunii naționale și, împreună cu cercetarea, inovarea, să contribuie major la o Românie competitivă. E adevărat că este nevoie de viziune și acțiune, dar eu sunt convins că le avem, trebuie doar să le facem mai vizibile, să le exprimăm cu mai multă putere”, a afirmat Curaj, la sesiunea solemnă a Academiei Române cu ocazia Zilei Culturii Naționale.

El a precizat că, în contextul în care România este de aproape zece ani parte a Uniunii Europene, prin dinamismul schimbărilor produse — spațiul internațional s-a deschis pentru cunoașterea și întărirea valorilor comune, iar oportunitățile de circulație a oamenilor sunt altele—, suntem în situația în care nu ne mai putem limita la a ne compara cu noi înșine și modele despre care am citit, ci „trebuie să ne comparăm, să intrăm într-un schimb de idei și cu identități noi”.

Ministrul Educației a adăugat că, pentru a fi cu adevărat european, trebuie să fii mai întâi „profund și adevărat om”, iar acest adevăr îl poate da, în primul rând, cultura, iar ea se obține prin Educație.

Adrian Curaj a subliniat că se impune continuarea construcției unei platforme de dialog în ceea ce privește cercetarea românească, „prilej de rechemare a valorilor românești în matca lor” și un mod prin care patrimoniul cultural, în diversele sale expresii, să poată fi oferit lumii întregi.

Nu în ultimul rând, ministrul Educației s-a referit la rolul pe care școala trebuie să-l joace astăzi în transmiterea reperelor culturale.

„Când vorbim de școală, îmi doresc să putem valorifica potențialul fiecărui copil, astfel încât România să fie mai puternică prin cunoaștere. Îmi doresc mult să putem da copiilor noștri și șansa de a deveni cea mai bună variantă a posibilelor deveniri ale lor”, a precizat Curaj.

În intervenția sa, fostul președinte Emil Constantinescu a punctat că destinul istoric al națiunilor depinde de capacitatea de a imagina un mare proiect politic, iar acesta nu se poate realiza decât dacă este precedat de un proiect cultural.

„Nu mai putem astăzi să construim un proiect național pentru România, când avem milioane de români în alte țări. Acest proiect trebuie să se bazeze pe un ethos, el trebuie să atragă inteligențele și sufletul românilor, care acum se găsesc risipiți în toată lumea”, a precizat Constantinescu.

El a spus că România se află astăzi într-o „profundă” criză morală, iar recuperarea identității naționale și a unui proiect în acest sens poate să fie important și pentru Europa, aflată în „derută”.

Academia Română a organizat vineri cu prilejul Zilei Culturii Naționale sesiunea solemnă cu tema „Identitate națională”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata