Crearea Bibliotecii şcolare virtuale, printre propunerile pentru o „Educaţie deschisă”

Publicarea de date despre inspectori şi directori de şcoli, crearea Bibliotecii şcolare virtuale sau accesul deschis la publicaţii şi rezultate brute de cercetare finanţate din fonduri publice sunt propuneri ale societăţii civile pentru Ministerul Educaţiei, prezentate la dezbaterea „Educaţie deschisă” de Centrul pentru inovare publică.

Dezbaterea vizând transparentizarea în educaţie a avut loc vineri în cadrul Săptămânii Guvernării Deschise, în contextul Zilei Internaţionale a Datelor Deschise.

Centrul pentru inovare publică a propus ca în Planul naţional pentru o guvernare deschisă în domeniul educaţiei pe 2016 — 2018 să fie asumate de către Ministerul Educaţiei patru angajamente şi anume: date deschise — cu sisteme informatice noi sau în curs de implementare în educaţie SIIIR, Registrul Matricol Unic, Doct, HNRE, registrul managerilor în educaţie — să fie publicate date despre inspectori şi directori de şcoli, cine sunt, mandatul, cum au fost selectaţi, crearea Bibliotecii şcolare virtuale, precum şi acces deschis la rezultatele de cercetare — accesul deschis la publicaţii şi rezultate brute de cercetare finanţate din fonduri publice.

Centrul pentru inovare publică doreşte asumarea acestor propuneri de către Ministerul Educaţiei şi alte instituţii din domeniu şi concretizarea, în final, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern, a afirmat Ovidiu Voicu, reprezentant al CIP.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Știinţifică şi Inovare, Mihai Dima, a subliniat că autoritatea are ca prioritate accesul la publicaţii ştiinţifice.

„Nu putem aştepta de la comunitatea ştiinţifică rezultate ale activităţii de cercetare de nivel internaţional atâta timp cât persoanele implicate în activitatea de cercetare nu sunt în contact direct cu ultimele rezultate legate de domeniul lor de activitate”, a spus acesta. El a adăugat însă că accesul deschis la publicaţii şi rezultate brute de cercetare este complicat de implementat şi reprezintă o chestiune de timp îndelungat.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei, Anca Petrache, a menţionat că Ministerul Educaţiei se află în proces de restructurare a site-ului astfel încât să fie o structurare pe cicluri de învăţământ, iar principiul fundamental va fi transparenţa informaţiilor, a datelor.

Ea a adăugat că proiectul Bibliotecii şcolare virtuale se află în atenţia Ministerului Educaţiei, fiind un proiect necesar şcolii româneşti.

În cadrul Săptămânii Guvernării Deschise, care s-a desfăşurat în perioada 5 — 11 martie, au avut loc nouă dezbateri, vizând transparentizarea în achiziţii publice, sănătate, administraţie sau justiţie, educaţie. Programul a fost organizat de Guvernul României, în scopul transparentizării activităţii instituţiilor publice şi creşterii participării publicului la actul de guvernare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata