Elevii din învăţământul profesional ar putea beneficia de masă şi cazare gratuite

Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic, cu durata de minimum 3 ani, trebuie să beneficieze de masă şi cazare gratuite în căminele şi internatele şcolare, prevede un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor de mai mulţi senatori.

„Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic, cu durata de minimum 3 ani, beneficiază de masă şi cazare gratuite în căminele şi internatele şcolare. Acoperirea integrală a cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anul prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, la propunerea Ministerului Educaţiei”, se arată în proiectul de lege care modifică Legea educaţiei naţionale.

În expunerea de motive, iniţiatorii menţionează că acest proiect este destinat atragerii elevilor către şcoala profesională.

„Prin atragerea absolvenţilor clasei a opta pentru formare iniţială prin şcoala profesională s-ar diminua considerabil abandonul şcolar, care are drept consecinţe şomajul, excluziunea socială şi sărăcia. Astfel, rata părăsirii timpurii a şcolii în România (18,1% în 2014, faţă de media europeană de 11,2%) este una dintre cele mai ridicate din Europa, îndepărtându-ne de ţinta naţională de 11,3% pentru anul 2020. De asemenea, în ultima vreme, tot mai mulţi agenţi economici au dificultăţi legate de asigurarea cu lucrători calificaţi, care pot fi formaţi prin şcoală profesională”, mai spun iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul legislativ este semnat de 52 de senatori PSD, UNPR şi neafiliaţi. Printre ei se află Liviu Pop şi Ecaterina Andronescu. Actul normativ se va afla în dezbatere publică până pe 2 iunie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata