Iohannis: Nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educaţie

Președintele Klaus Iohannis consideră că România nu poate avea o cultură performantă dacă nu investește în educație și că anul 2016 poate fi unul special din perspectiva reașezării societății pe valori precum munca, talentul, onestitatea, performanța, integritatea.

„Nu putem avea o cultură performantă dacă nu investim în educație. Potențialul creator al tinerilor noștri nu va putea fi atins fără implicarea noastră în crearea cadrului potrivit pentru un învățământ bazat pe performanță, pe meritocrație și pe identificarea și promovarea la cel mai înalt nivel a adevăratelor talente. Sistemul de educație și cercetare trebuie să aibă mecanismele de a sancționa abaterile de la principiile integrității și meritocrației, precum și de a susține cultura calității”, a declarat vineri Klaus Iohannis, la Academia Română.

În opinia sa, sunt întrunite toate premisele și oportunitățile pentru a genera, în orizontul anilor 2018 — 2019, un angajament instituțional de a face o adevărată cauză națională din promovarea creației contemporane, din protejarea și transmiterea către noile generații a patrimoniului cultural.

Ca președinte, sunt perfect conștient de așteptările anului 2016, dar nu le privesc cu îngrijorare, ci cu responsabilitate și încredere. Sper ca toți actorii politici să trateze cu egală responsabilitate aceste așteptări pe care cetățenii le au. Ani de zile clientelismul, nepotismul, lipsa de respect față de legi, față de cuvântul dat, disprețul față de școală, de cultură, de valori spirituale au fost afișate fără rezerve și, mai mult, au impregnat imaginea publică despre ce înseamnă a avea succes în carieră, în viață și mai ales în politică. Ce poate face din anul 2016 unul special nu sunt alegerile în sine, ca act politic, ci începutul reașezării societății pe valori, al unei schimbări culturale. Mă refer aici la o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”, a adăugat șeful statului.

În discursul rostit cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Iohannis a vorbit și despre diversitatea culturală din România pe care o vede drept „o resursă inestimabilă pentru dezvoltarea durabilă a colectivităților”.

„Nu cu mult timp în urmă s-a încheiat prima fază a selecției candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii — 2021. Este impresionant că 14 orașe din România s-au înscris în această competiție. Văd în aceasta un angajament al administrațiilor locale în favoarea unui rol crescut al culturii în fructificarea identității și competitivității locale”, a mai spus președintele.

În contextul Zilei Culturii Naționale, Klaus Iohannis a arătat că Ziua Națională — 1 Decembrie și consacrarea zilei nașterii lui Mihai Eminescu ca zi a culturii naționale formează „axa identitară a națiunii noastre”.

„Rolul operei lui Mihai Eminescu în desăvârșirea conștiinței de sine a României se leagă, nu întâmplător, de înființarea tot acum 150 de ani a Societății Literare Române, precursoarea Academiei Române. Cultura este cea care face o națiune nemuritoare. Ne mândrim cu geniul lui Eminescu, păstrăm și onorăm tradiții și obiceiuri, citim istoria țării noastre și suntem recunoscători înaintașilor noștri care au luptat pentru ca România de astăzi să existe. Dar, dincolo de a rememora și respecta trecutul, avem de construit un viitor”, a mai spus președintele Iohannis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata