Manualele scolare, facute de o singura editura

Pasi mari se fac pentru ca manualele scolare obligatorii sa fie facute de o singura editura.
Deputatii au stabilit ordonata care trece Editura Didactica si Pedagogica in subordinea Ministerului Educatiei si stabileste ca aceasta sa editeze manualele obligatorii.

Momentan, actul normativ va merge pentru promulgare la presedintele tarii. Asteptam o decizie din partea alesilor si in privinta legii manualului unic.

Ambele proiecte au fost initiate de fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop si au fost criticate atat de edituri, dar si de profesori pentru ca, spun ei, duc la monopolizarea pieiei manualelor.

In Austria, pentru fiecare materie exista 20 de manuale diferite. In Germania sunt 16 curricule, cu manuale proprii, pentru fiecare land in parte. In Bulgaria si Serbia exista o selectie a manualelor si doar cele mai bune pot fi folosite. Nu doar europenii se declara impotriva unui manual unic. In SUA, de exemplu, elevii invata dupa unele dintre cele mai performante manuale, asa cum este in cazul statului California.

Polonia si Ungaria sunt ultimele tari din Europa care au incercat introducerea manualului unic. S-a renuntat rapid la idee, pentru ca promovau stereotipuri si nu erau tiparite la timp.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata