Modificări importante pentru creşterea calităţii în educaţie

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, să promulge modificările la Legea Educaţiei Naţionale, prin care sunt aduse o serie de îmbunătăţiri învăţământului românesc, printre care reducerea numărului de elevi la clase şi creşterea numărului de consilieri şcolari.

„Senatul României a adoptat în şedinţa de ieri (luni, 10 februarie a.c.) mai multe schimbări care erau stringente pentru sistemul de educaţie din România. Potrivit solicitărilor noastre, a fost stabilit că grupele din creşe sau alte forme de educaţie antepreşcolară să aibă maximum 8 copii, în grădiniţe maximum 17, în timp ce clasele din învăţământul primar vor avea cel mult 22 de elevi, iar în învăţământul gimnazial şi liceal maximum 26. Doar în cazuri excepţionale poate fi suplimentat numărul de elevi la clasă cu cel mult doi. Considerăm că această modificare era absolut necesară, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu situaţîi absurde în care avem clase cu 36 sau 38 de elevi sau grupe de învăţământ preşcolar unde numărul de copii putea să ajungă şi la 40. Un act educaţional de calitate nu poate fi făcut cu un număr atât de mare de copii sau de elevi, de care trebuie să se ocupe un singur cadru didactic”, arată FSLI într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Totodată o altă modificare importantă adusă Legii Educaţiei Naţionale se referă la reducerea numărului de elevi/preşcolari de care se poate ocupă un consilier şcolar. Astfel, se creează premisele angajării consilierilor şcolari şi în mediul rural. „Un consilier şcolar, care are acum obligaţia să lucreze chiar şi cu 2.000 de elevi, va lucra cu un număr maxim de 500 de elevi sau 300 de preşcolari. Este una dintre măsurile prin care sperăm că violenţa de orice formă va fi redusă în unităţile de învăţământ”, arată sindicaliştii.

În ceea ce priveşte modificările pe normă didactică, FSLI susţine că prin aplicarea acestei legi, în normă didactică de predare pot fi incluse şi activităţi de pregătire pentru evaluări/examene naţionale şi/sau pentru obţinerea performanţei educaţionale, precum şi cele de învăţare remedială.

Pe viitor copiii de doi ani pot fi înscrişi la grădiniţă, iar pentru prima dată, statul acordă bani, prin costul standard, pentru aceşti copii, unităţilor de învăţământ.

Și potrivit modificărilor, cadrele didactice care realizează activitatea de mentorat vor avea normă didactică de predare redusă cu 2-4 ore/ săptămână, în funcţie de stagiarii pe care îi are în coordonare.

„Aceste modificări aduse Legii Educaţiei Naţionale şi pe care federaţia noastră le-a înaintat Comisiei pentru Educaţie din Senatul României sunt menite să îmbunătăţească nu doar activitatea colegilor noştri, ci şi calitatea actului educaţional în întregime. Nu putea vorbi de calitate în situaţia în care un singur cadru didactic are la clasă 34-38 de elevi. E clar că nu are cum, omeneşte vorbind, să le acorde în mod egal tuturor atenţia cuvenită. Prin urmare, reducerea numărului de elevi era o obligaţie pentru educaţia din România. O altă problemă extrem de importantă pe care reuşim să o remediem este cea privind creşterea numărului de consilieri şcolari, de care elevii au mare nevoie. Sperăm că Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va promulga această lege, înţelegând urgenţa unor măsuri care ar fi trebuit să fie aplicate de multă vreme în educaţie”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, potrivit căreia numărul maxim de elevi în clasele de gimnaziu, liceale şi profesionale se reduce de la 30 la 26.

Propunerea legislativă a întrunit 79 de voturi „pentru” şi 36 de „abţineri”.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata