Registrul Matricol Unic – peste 70.000 de studenţi înregistraţi în platforma online

17

Registrul Matricol Unic numără peste 70.000 de studenţi înregistraţi în platforma online, informează vineri Ministerul Educaţiei, într-un comunicat .

„55 de instituţii de învăţământ superior, dintre care 38 de universităţi din sectorul public, au importat în Registrul Matricol Unic, până la ora actuală, date referitoare la peste 70.000 de studenţi din anul I de studii din ciclurile de licenţă şi master. Procesul de raportare este în plină desfăşurare, termenul de finalizare a acestuia fiind 30 septembrie, dată-limită pentru actualizarea informaţiilor privind şcolaritatea studenţilor, conform reglementărilor la nivel naţional pentru raportările oficiale anuale ale MENCȘ şi Institutului Naţional de Statistică”, precizează MENCȘ în comunicatul citat.

Registrul Matricol Unic este un sistem informaţional electronic care asigură gestiunea integrată a datelor privind studenţii universităţilor de stat şi particulare din România, pentru toţi anii universitari şi pentru toate ciclurile de studii.

În Registrul Matricol Unic se înregistrează date personale, date privind şcolaritatea studentului, date referitoare la burse studenţi şi servicii de cazare, respectiv date referitoare la studii preuniversitare şi studii universitare anterioare. Dezvoltarea şi implementarea sistemului RMU constituie un demers susţinut de centralizare şi standardizare a datelor din sistemul de învăţământ superior, în scopul eficientizării activităţii administrative şi îmbunătăţirii capacităţii de a fundamenta strategii instituţionale şi politici naţionale în învăţământul superior.

Totodată, implementarea sistemului RMU va determina eficientizarea procesului de raportare prin degrevarea efortului instituţional de raportare multiplă. Aceasta va contribui, în acelaşi timp, la creşterea transparenţei instituţionale, a responsabilităţii universităţilor, precum şi a încrederii publice în sistemul naţional de învăţământ superior, se arată în comunicat.

„După patru ani de încercări nereuşite, marcăm în acest moment centralizarea informatizată a datelor din învăţământul universitar. Ce înseamnă asta? Transparenţa şi mobilitatea informaţiei, reducerea poverii administrative pentru universităţi şi îmbunătăţirea capacităţii de a fundamenta politici naţionale, bazate pe accesul la date colectate inteligent”, afirmă ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, citat în comunicat.

Registrul Matricol Unic poate fi accesat prin intermediul platformei online Registrul Educaţional Integrat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News