Rovana Plumb: Programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” va fi extins la nivel naţional

23

Programul ‘Fiecare Copil în Grădiniță’, care ajută copiii săraci să meargă la grădiniță, va fi extins la nivel național, a anunțat, luni, ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în cele 11 județe în care este implementat programul ‘Fiecare Copil în Grădiniță’ sunt sprijiniți 2.400 copii. Părinții sunt stimulați să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, fiindu-le oferite tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a vizitat, luni, grădinița de copii din localitatea Drăgăești-Pământeni, comuna Mănești, județul Dâmbovița, unde Asociația OvidiuRo (OvR), Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița implementează programul ‘Fiecare Copil în Grădiniță’ (FCG), care încurajează educația timpurie a copiilor săraci.

În acest an școlar, numai în județul Dâmbovița sunt ajutați să meargă la grădiniță 285 de copii defavorizați, de trei ori mai mulți față de anii anteriori.

„Apreciez foarte mult efortul special al Asociației OvidiuRo în derularea acestui proiect. Programul care ajută copiii săraci să meargă la grădiniță va fi extins la nivel național, astfel încât mii de copii defavorizați să poată merge la grădiniță și să ajutăm, astfel, împreună, mai multe familii din România. În acest sens am semnat, în luna aprilie, un acord de parteneriat cu Asociația OvidiuRo’, a declarat Rovana Plumb.

Evenimentul din Dâmbovița face parte din seria de activități dedicate procesului de extindere a programului în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj.

Cu o valoare de 244.131 euro, programul este finanțat prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România. De altfel, programul ‘Fiecare Copil în Grădiniță’ se derulează în Dâmbovița încă din 2010, în localitățile Gura Șuții și Potlogi, anul acesta fiind extins în alte patru comunități: Cojasca, I. L. Caragiale, Mănești și Moroeni.

Lansat de Asociația OvidiuRo (OvR) și Ministerul Educației, în 2010, FCG stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 lei pe lună. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condițiilor de trai și nivelului scăzut de educație al părinților. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie să fie prezenți zilnic la grădiniță, iar părinții trebuie să participe la o întâlnire lunară cu profesorii și de 5 ori pe lună, la Ziua Părinților.

Primul județ care a alocat fonduri pentru acoperirea tichetelor sociale a fost Cluj, la începutul anului 2014, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Alături de ministrul Muncii, la grădinița din Dâmbovița au fost prezenți Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei în România, Leslie Hawke, cofondator al Fundației Ovidiu Ro, Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, și Ionuț Sibian, directorul executiv al Fondului pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata