Semnal de alarmă al ANOSR: Corupţia şi subfinanţarea – cele mai importante probleme ale sistemului de învăţământ superior

28

Studenții își doresc să învețe în universități ”curate” – în care faptele de corupție să nu-și găsească locul și unde termenii de ”plagiat” și ”șpagă” să nu fie „tolerați” – și bine finanțate, capabile să furnizeze servicii educaționale de calitate, în care bursele să acopere cheltuielile lunare de cazare și masă, susțin reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România într-un comunicat remis presei.

Totodată, ei cer locuri de cazare suficiente pentru toți cei care solicită acest lucru, iar reducerile pentru transport să fie asigurate pentru toți studenții, pe tot parcursul anului universitar.

„Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), la începutul noului an universitar, trage un semnal de alarmă asupra celor mai importante probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ superior din România în acest moment: corupția și subfinanțarea.

Cazurile de corupție din universități tot mai des aduse în atenția opiniei publice, fie că e vorba de cadre didactice care primesc șpagă pentru a favoriza obținerea unor rezultate academice sau că e vorba de cazuri de lucrări sau articole plagiate de către cadre didactice sau studenți, ne îngrijorează și ne fac să solicităm sancțiuni mult mai aspre pentru cei care încalcă legislația în vigoare.

Dacă pentru cazurile de luare și dare de mită autoritățile de resort acționează prompt, considerăm că e nevoie de o mai mare preocupare a instituțiilor din domeniul educației pentru a combate și sancționa fenomenul plagiatului”, afirmă ANOSR.

În opinia sursei citate, pentru combaterea actelor de corupție din universități este necesară și derularea unor campanii eficiente de prevenire și informare a tuturor actorilor din sistem, fiind nevoie și de o implicare și o cooperare mai intensă între instituțiile centrale și locale din domeniul educațional.

„Ne așteptăm ca în această toamnă legea bugetului de stat pentru anul 2016 să aducă creșteri semnificative a finanțării educației, prin respectarea articolului 8 din Legea Educației Naționale care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru educației și prin creșterea alocării fondurilor către capitolele bugetare deficitare din acest domeniu, reamintind faptul că investiția în educație este o investiție în viitorul României”, precizează ANOSR în comunicatul de presă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News