Vacanţă pentru transhumanţă: copiii din cinci sate pastorale de munte din Alba îşi însoţesc părinţii plecaţi cu oile

17

Elevii și preșcolarii din cinci sate de munte din Alba au intrat de luni în vacanță, urmând să revină la cursuri la 1 octombrie, până atunci copiii urmând să își însoțească părinții plecați cu oile în transhumanță.

Majoritatea localnicilor din satele Loman, Pleși și Tonea, comuna Săsciori, și Strungari și Purcăreți, comuna Pianu de Jos, se ocupă cu creșterea oilor și practică un păstorit de pendulare periodică. Primăvara, după 15-20 mai, urcă cu animalele în zona fânațelor, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în pășunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, în 8 septembrie, după care coboară din nou în zona prealpină, la fânațe. De aici, după alte câteva săptămâni, se întorc în sat.

Pentru ‘văratul’ oilor la munte, fiecare sat își are propriile stâne, unde organizarea vieții pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăți. În toată această perioadă a transhumanței, copiii își însoțesc familiile sus pe munte.

Din acest motiv, școlile din aceste sate funcționează după o altă structură a anului școlar, aprobată de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Alba. Cursurile încep la 1 octombrie, în loc de 15 septembrie, și se termină la 15 mai, și nu la 15 iunie. Pentru a recupera programa școlară, copiii din satele respective merg la școală și sâmbăta în timpul anului școlar.

Astfel, de luni, 18 mai, au intrat în vacanța de vară 230 de elevi și preșcolari din Alba.

Inspectorul școlar general al ISJ Alba, Marcela Dărămuș, a declarat, luni, că au intrat deja în vacanță 103 elevi și 26 de preșcolari din Loman, 10 elevi din Pleși și 9 elevi din Tonea, sate care aparțin de comuna Săsciori. Au definitivat anul școlar 2014-2015 și 53 de elevi din Strungari și 19 elevi, respectiv 10 copii de la grădinița din Purcăreți, localități care țin administrativ de Pianu de Jos.

Și în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeași structură a anului școlar, cu o vacanță de vară de patru luni și jumătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata