Aproape 50.000 de persoane au fost deportate din Mariupol de către ruși

Foto: gds.ro
15

În oraşul Mariupol, rușii introduc noi controale care vizează îngrădirea libertății de mișcare a ucrainenilor, spune consilierul primarului, care precizează că zeci de mii de persoane au fost deja deportate din oraș.

Concret, forțele ruse care controlează oraşul, au început să ceară permise pentru mașinile care intră și ies din orașul ucrainean ocupat, precizează Petro Andruşcenko.

Restricții introduse de ruși sâmbătă la Mariupol

Astfel, consilierul Petro Andrușcenko a avertizat, de asemenea, că deportările de ucraineni din regiune sunt în creștere.

În contextul restricțiilor introduse sâmbătă, mașinile și pasagerii care intră în oraș au nevoie de permise de unică folosință eliberate de un comandant rus din Manhush sau Vynohradne, orașe situate la vest și la est de orașul ocupat, a declarat Andrușcenko.

Iar, pașapoartele pentru a părăsi orașul trebuie obținute de la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Populare Donețk, susținută de Rusia.

Există deja o așteptare de câteva săptămâni pentru un permis, a spus el, iar pentru a călători în interiorul districtului fără a intra în oraș este nevoie, de asemenea, de un permis.

“Pentru cei care au de gând să viziteze Mariupol, amintiți-vă că, deocamdată, este o călătorie doar dus”, a avertizat el.

Toate drumurile sunt blocate

Mariupol, un oraș-port de importanță strategică pe Marea Azov, a căzut sub control complet al Rusiei săptămâna trecută, odată cu predarea combinatului siderurgic Azovstal, ultimul bastion al ucrainenilor care apărau orașul.

Rușii instalează, de asemenea, mai multe puncte de control pentru a monitoriza călătoriile în district, a declarat Andrușcenko.

Astfel, “Astăzi este aproape imposibil să părăsești orașul, chiar și spre Berdyansk”, un alt oraș controlat de ruși la sud-vest de Mariupol. “Pe măsură ce apar noi puncte de control, toate drumurile, atât cele oficiale, cât și cele neoficiale, sunt blocate. Astăzi, este imposibil să ocolești procedura de filtrare sau să obții un permis de trecere de la autoritățile de ocupație.”

Zeci de mii de ucraineni, deportați

În contextul social, aproape 50.000 de persoane au fost deportate din Mariupol de către ruși, a declarat el, adăugând că autoritățile ucrainene încearcă să afle unde au fost trimise, transmite CNN.

În precizările sale, “Situația este foarte complicată”, a spus el. “Majoritatea oamenilor pleacă fără niciun fel de documente … Dar există și cazuri norocoase. Nu cu mult timp în urmă, 56 de locuitori din Mariupol au fost deportați din Penza. Și ei se află deja în țările baltice.

Sperăm că vom reuși să aducem cel puțin o parte dintre oamenii noștri înapoi în Ucraina sau în țările libere”, a spus Andrușcenko.

El a precizat că 313 persoane, inclusiv 55 de copii, au fost deportate sâmbătă din Mariupol în tabăra de filtrare Bezimenne.

Aşadar, aproximativ 175 de persoane, inclusiv 17 copii, au fost deportate sâmbătă de la Bezimenne în Rusia, a spus el, iar 70 de persoane, inclusiv 12 copii, au fost deportate de la punctul de filtrare din satul Nikolske în Rusia.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata