Ce poate, de fapt, să vindece hipnoza?

Foto: putereaminţii.ro
53

Istoria hipnozei este la fel de veche precum cea a medicinei, susțin cei care o practică. În România nu este un domeniu foarte bine cunoscut.

În contextul hipnozei, în Enciclopedia Britanică, istoria sa a început în ultima parte a secolului al XVIII-lea, iar la jumătatea secolului al XIX-lea, medicul englez James Braid a studiat fenomenul și a inventat termenii de hipnotism și hipnoză, după zeul grec al somnului, Hypnos.

În opinia sa, “Hipnoza s-a practicat de mii de ani și pare să fi existat dintotdeauna. Are o istorie multimilenară, există dovezi în India, în câteva din scrierile sanscrite despre utilizarea transei și în templele de vindecare. Hipnoza este cel mai vechi și natural mod de vindecare cunoscut de om, este o artă care a devenit indispensabilă în medicină, psihoterapie și dezvoltare personală. De exemplu Dr. Masud Ansari spune despre hipnoza că este o stare de hipersugestibilitate selectivă modificată, indusă prin folosirea unei combinații, care include relaxare, fixarea atenției și sugestie”, a declarat Gina Veverița, trainer Hipnoterapie și coaching.

Hipnoza este folosită pentru a descrie transa ca fiind o stare.

astfel, “Toate tehnicile de hipnoză te pun în mod intenționat în una dintre aceste stări ușoare de “transă” – cu scopul de a trimite sugestii hipnotice benefice direct în subconștientul tău. Departe de a te simți somnolent sau ignorant, hipnoza este o stare de veghe în care te simți profund relaxat, cu un nivel sporit de sugestibilitate, precum și o conștientizare concentrată. În această stare de spirit, sugestiile hipnotice se pot utiliza pentru a face modificări ale convingerilor proprii și ale modului de gândire, în condiții de siguranță și în mod natural”, spune Gina Veverița.

Cum funcționează?

 

Hipnotizatorul prin utilizarea comenzilor hipnotice subtile, te pune într-o stare ușoară de transă.

În explicaţiile sale, “Când nu mai există nici o rezistență conștientă, se pot face schimbări la sistemele de credință vechi care de multe ori nu au fost benefice, însă pot să fi fost atât de familiare pentru noi că ne-am agățat de ele până au devenit “logice” și defensive. De exemplu, la o persoană cu o stimă de sine scăzută, teama de necunoscut, și menținerea gândirii într-o zonă de “confort”, sunt cele care au făcut-o să se împotrivească schimbărilor. Cu toate acestea, prin puterea hipnozei, această gândire logică, conștientă, este ocolită, modificările sunt făcute prin sugestii pozitive care transformă credințele tale vechi, modul cum simți despre ține, și în cele din urmă gradul de stimă de sine se îmbunătățește”, explică trainerul.

Despre aceasta, specialiștii spun că există mai multe tipuri de hipnoză.

Gina Veveriţa spune, „Noi folosim un amestec de hipnoză ericksoniană, sugestia tradițională, vizualizarea, și tehnici de programare neuro-lingvistică. În cea mai mare parte aceasta este o formă indirectă de hipnoză. În conversație există încorporate comenzi hipnotice subtile și aceste comenzi te conduc treptat într-o stare de transă. Și poate vei fi sau nu vei fi conștient de modul în care vei întră adânc, tot mai adânc în transă, pentru că totul este atât de natural. Această abordare indirectă, modernă a hipnozei este sigură, eficientă, și cel mai important lucru este că ne dovedește că oricine poate fi hipnotizat”.

Cine poate fi hipnotizat

Specialiștii susțin că orice persoană poate fi hipnotizată.

În prezent, “Orice persoană poate fi hipnotizată, dar există 2 aspecte importante pentru a înțelege acest lucru. Multe mituri spun despre unii oameni că sunt foarte ușor hipnotizabili iar alte persoane deloc. Aceste mituri s-au păstrat de pe vremea când hipnotizatorii au încercat să facă hipnoză de fiecare dată în același mod pentru fiecare persoană, indiferent de tipul lor de personalitate și preferințele de învățare. La mijlocul anilor 1900 cercetările ne-au arătat multe lucruri despre cum să se adapteze abordarea hipnozei pentru a se potrivi pe tiparul mental al ascultătorului, astfel încât toată lumea poate fi hipnotizată. Un alt mit care spunea că unii oameni nu au putut fi hipnotizați se datorează hipnozei de scenă / hipnotizatorilor TV/ hipnotizatorii din filme.

Această formă de hipnoză necesită o transă foarte adâncă, și doar aproximativ 7% din populație are stilul de procesare direct (aici vorbim despre metaprograme, alte filtre subconștiente) pentru a experimenta acest tip de hipnoză. Ca urmare părea că 93% din oamenii nu erau hipnotizabili. Hipnoza este de fapt doar o stare naturală a conștiinței, una din acele forme ușoare de transă în care noi toți întrăm zi de zi – atunci când ne concentrăm sau ne defocalizăm, când citim, învățăm, sau pur și simplu suntem absorbiți de televizor”, explică trainerul în hipnoterapie.

 

Ce se întâmplă în ședința de hipnoză

 

Actual, fenomenul de hipnoză poate fi asociat cu starea de meditație, spun specialiștii.

Aşadar, “Fiecare persoană experimentează hipnoza diferit, unele pot intra într-o transă profundă de cele mai multe ori, unele o fac foarte rar.  Însă pe măsură ce vei folosi mai mult hipnoza, te vei obișnui cu ea, și cu cât o vei face mai des cu atât mai rapid vei intra într-o “transă profundă” și mai benefică – în esență, îți antrenezi mintea să fie hipnotizată de fiecare dată, oricând doreșți.  În timpul unei ședințe de hipnoză te vei simți profund relaxat și confortabil, iar pe măsura ce sesiunea va continua, s-ar putea să îți amintești sau să nu îți amintești tot ceea ce ți se spune. La sfârșitul sesiunilor, întotdeauna vei reveni la starea de veghe normală, complet treaz, și te vei simți odihnit și energizat”, încheie trainerul.

 

Sursa: Ziare.com
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata