Certificatul verde va fi eliberat de acum pentru un simplu test rapid antigen

139

La nivel european, legea certivicatului verde a intrat deja în vigoare încă de marți, 22 februarie, astfel , acesta va fi eliberat de acum pentru un simplu test rapid antigen. Din data de referinţă, care sunt condițiile și cine poate beneficia de acest document fără să fie nevoie să se fi vaccinat?

În contexrzl Comisiei Europene, începând de marți, 22 februarie 2022, cetățenii europeni, deci inclusiv cei din România, pot beneficia de un certificat de ”vindecare” emis în baza unui test antigen rapid.

Certificatul de vindecare, oferit mai ușor în UE

Din punct de vedere  imono-sanitar, Comisia Europeană a adoptat, marți, un act delegat referitor la certificatul digital al UE privind COVID. Începând de marți, noile reguli vor permite statelor membre UE să elibereze certificate de ”vindecare” pe baza rezultatului unui test antigenic rapid, de îndată ce acestea sunt pregătite să facă acest lucru.

Până acum, un certificat de vindecare putea fi eliberat numai în baza unui test de amplificare a acidului nucleic molecular (NAAT), cum ar fi RT-PCR.

Totuși, pentru a asigura în continuare acuratețea și fiabilitatea certificatului, testul antigenic rapid utilizat va trebui să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19. Astfel, statele membre pot elibera acest tip de certificate retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021.

Astfel, „Certificatul digital al UE Covid evoluează în funcție de situație. Pentru a facilita libera circulație, în special a cetățenilor infectați în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de recuperare, de asemenea, bazate pe teste antigene rapide de înaltă calitate”, a transmis Didier Reynders, comisarul pentru Justiție.

Statele membre pot emite aceste certificate imediat ce sunt gata

În explicaţiile sale, Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, susține că statele membre pot începe emiterea acestor certificare de vindecare, de îndată ce acestea sunt gata.

„Lista comună a testelor antigenice rapide pentru Covid 19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE. Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare și pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităților naționale de diagnosticare ca urmare a apariției variantei Omicron.

Aşadar, „Suntem hotărâți să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluții și recomandări științifice”, a adăugat Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata