Civilii din Herson au fost mutați din cauza lipsei de căldură

35

Civilii din orașul sudic Herson, recent eliberat de sub ocupația armatei Rusiei, au fost mutați în zone în care problemele legate de securitate și de încălzirea locuințelor sunt mai puțin grave.

În afirmaţiile lor, „Am așteptat eliberarea noastră. Este înfricoșător să dormim noaptea”, au spus civilii ucraineni.

Locuitorii din orașul sudic Herson au fost mutați în zone în care problemele legate de securitate și de încălzirea locuințelor sunt mai puțin grave. Guvernul de la Kiev a anunțat, recent, că soldații ruși au distrus infrastructura critică din zona respectivă, lăsând oamenii fără căldură și curent electric în plin sezon rece.

Astfel, „A fost înfricoșător. Am așteptat. Ne-am așteptat băieții până la sfârșit. Am așteptat eliberarea noastră. Plecăm acum pentru că este înfricoșător să dormim noaptea. Obuzele zboară deasupra capetelor noastre și explodează. Este prea mult. Vom aștepta până când situația se va îmbunătăți”, a spus o femeie din Ucraina, relatează Sky News.

Vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuck, a postat pe rețelele sociale o serie de modalități prin care civilii își pot exprima interesul de a pleca din Herson. Postarea sa se adresează, în special, copiilor, femeilor, persoanelor vârstnice și oamenilor cu dizabilități.

Astfel, „Puteți fi evacuați pentru perioada de iarnă în regiuni mai sigure ale țării”, a scris Iryna Vereshchuck pe contul ei de Telegram, citând atât probleme de securitate, cât și de infrastructură.

Armata Rusiei a distrus jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei

Luni, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că jumătate din capacitatea energetică a Ucrainei a fost distruse de rachetele lansate de armata Rusiei. De aceea, el a transmis un mesaj în cadrul congresului Asociației primarilor din Franța (AFM), care a avut loc la Paris, unde a cerut primarilor francezi să furnizeze ajutor Ucrainei pentru a putea trece peste această iarnă. Liderul de la Kiev a făcut referire la generatoare de diferite capacități, ajutoare pentru deminare și material pentru pompieri, salvatori și medici.

În cerererile sale, „Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă. Pentru a supravieţui acestei ierni şi a nu permite Rusiei să transforme frigul în instrument al terorii şi al supunerii avem nevoie de multe lucruri. Vă solicit să fiţi foarte concreţi în ajutor şi susţineţi împotriva terorismului oraşele şi comunităţile noastre”, a declarat, marți, Volodimir Zelenski, relatează France Presse.

Autoritățile din Ucraina au anunțat, recent, că milioane de ucraineni, inclusiv din Kiev, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică până la sfârșitul lunii martie din cauza atacurilor armatei Rusiei, despre care operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a spus că au provocat „pagube colosale”.

„Economisirea energiei electrice rămâne de o importanță critică”, a scris premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, pe contul său de Telegram.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro