CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA #12 Corp și cultură, romi și gagii. O poveste despre femei Conferință susținută de Iulia Hașdeu 25 iunie, orele 18, Clubul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 25 iunie 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Iulia Hașdeu, antropolog, cercetător la Haute école de travail social de Genève; Haut école d’art et de design Genève, va vorbi despre Corp și cultură, romi și gagii. O poveste despre femei.

Imaginea fustelor țigănești lungi, ample, cu motive florale colorate, însoțite de basmale ce acoperă cozi împletite, bijuterii strălucitoare și mișcări languroase, este binecunoscută publicului larg. Parte din repertoriul costumelor de carnaval, prezență exotică la spectacolele folclorice din ultimii douăzeci de ani, emblemă a romanității mediatice stereotipate, fusta țigănească este, nu mai puțin, elementul material concret de la care Iulia Hașdeu ne propune să pornim pentru a înțelege viziunea despre corp și aparență a unor romi așa-ziși tradiționali” din România.

Vom vedea că, în definirea lor, în termeni de psihologie, geografie simbolică, viață socială, politică intra- și inter-comunitară, femeile ocupă un rol de maximă importanță. Ele participă astfel la consacrarea unui ethos rom care se diferențiază radical de lumea gagiilor (ne-romi). În reafirmarea frontierei dintre noi și ceilalți, dintre fantasmă și realitate, femeile sunt/devin Romnia pentru Romi, dar și Țigănci pentru Gagii.

Combinând analiza unor date de teren etnografic desfășurat în câteva sate de lângă București cu analiza iconografică și cu analiza de reprezentări, metode proprii studiilor culturale și post-coloniale, conferința își propune să argumenteze în favoarea ideii următoare : cultura stă într-o fustă!

Intrarea este liberă.

Parteneri media ai MȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata