Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași 2019

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași 2019 a debutat miercuri: ”oamenii din echipă cred că au ocolit pământul mișcându-se într-un loc, încercând să rezolve probleme”, a explicat coordonatorul de evenimente FILIT, Florin Lăzărescu, în cadrul evenimentului inaugural.

A VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT a debutat miercuri, cea mai mare manifestare de profil din România anunțând invitați din toată lumea și proiecte dedicate diferitelor categorii de public. Deschiderea oficială a manifestării i-a adus în fața publicului pe organizatori.

”Statistic, vorbind din nou despre cifre, Iașiul este mereu în topul celor care citesc în România. La Iași există un public special al cărții, la Iași, cei care citesc vin să-i cunoască pe cei care scriu, Iașiul e locul care demonstrează că literatura este spectaculoasă, atât pentru scriitori, cât și pentru cititori. Da, literatura face spectacol, acesta a fost unul dintre pariuri, pariul principal al celor trei scriitori care au gândit FILIT-ul. Nu știu cât timp a trecut exact de când a apărut sintagma «vreau o țară ca afar㬻. Florin Lăzărescu, Dan Lungu și Lucian Dan Teodorovici și-au dorit un festival ca afară și au reușit să-l facă. Anul acesta lista invitaților e una impresionantă, poate cea mai impresionantă din toate edițiile, datorită faptului că săptămâna aceasta vor fi la Iași scriitori relevanți într-un top 5 literar din Statele Unite, Rusia, Spania, Franța, Anglia, Islanda, Danemarca, Olanda, Serbia, Bulgaria, Germania, Slovenia și Belgia”, a arătat Cătălin Sava, prezentatorul evenimentului de deschidere găzduit de Palatul Culturii Iași.
Publicul va avea ocazia de a-i cunoaște pe scriitorii Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia) și Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina).
De asemenea, cititorii îi vor putea întâlni la Casa FILIT (ansamblul pavilionar din Piața Unirii) pe scriitorii români Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă. Tot la Casa FILIT se vor derula evenimente ce vor avea în centru poezia la care vor participa Svetlana Cârstean, Ionel Ciupureanu, Sorin Despot, Irina Georgescu, Silvia Grădinaru, Diana Iepure, Ligia Keșișian, Vasile Leac, Vlad Pojoga, Monica Stoica, Livia Ștefan, Victor Țvetov, Mihai Vieru, Gelu Vlașin, Andrei Zbîrnea.

Managerul Festivalului, Lucian Dan Teodorovici ”Filit a creat o tradiție, a creat evenimente care sunt deja cunoscute pentru foarte mulți dintre cei de față și pentru foarte mulți dintre ieșeni. N-avem cum să nu amintim acele evenimente, Serile Filit, serile de la Teatrul Național din Iași, ansamblul de corturi din Piața Unirii, unde sunt prezenți scriitori, prozatori, poeți dar și traducători și alți oameni din lumea cărții și, iată, din fericire, anul ăsta și oameni din lumea artelor vizuale, pentru că artele vizuale considerăm că sunt importante și intră într-o simbioză cu literatura. Toate aceste evenimente alături de evenimente cum ar fi cele lansate acum trei ani în Casa Copilăriei, în Parteneriat cu Palatul Copiilor din Iași, Casa Fantasy, în parteneriat cu Biblioteca Județeană «Gheorghe Asachi», cluburile Alecart și Logos, care sunt atât de iubite de scriitori și chiar acum unii prieteni scriitori ne-au spus că au venit de acolo și ne-au spus că a fost extraordinar. De asemenea, un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, care duce scriitorii în 18 licee anul acesta. Inedită este colecția Creangă 2.0, o colecție editorială nouă care a atras deja un mare interes. Este vorba despre cinci cărți scrise de autori contemporani continuând poveștile lui Ion Creangă. Un proiect foarte important, drag atât mie cât și colegilor mei este Masa amintirilor, un proiect pe care l-am început anul trecut cu prilejul centenarului bojdeucii. Am invitat scriitorii români să scrie câte o scrisoare pentru cei de peste 100 de ani. Anul acesta, scrisorile sunt integrate într-o lucrare realizată de artistul ieșean Felix Artene și, vă invit, Sâmbătă, de la ora 11.00 la inaugurarea acestei lucrări din curtea muzeului «Ion Creangă»”.

La FILIT 2019 va fi lansat proiectul editorial Creangă 2.0, o colecție de cinci volume semnate de scriitori contemporani care au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei povești de Ion Creangă. Este vorba despre Matei Vișniec, cu ”Capra cu trei iezi 2.0”, Bogdan Alexandru Stănescu, cu ”Prostia omenească 2.0”, Veronica D. Niculescu ”Harap Alb 2.0”, Lavinia Braniște, ”Punguța cu doi bani 2.0” și Alexandru Vakulovski, care a pregătit ”Ivan Turbincă 2.0”.

Coordonatorul programelor Filit, Florin Lăzărescu a povestit: ”M-am uitat pe telefon astăzi, la o aplicație care îmi arăta că astăzi, pe distanța asta de aici, până la jumătatea sălii, am făcut 13.600 de pași. Am făcut peste zece km de mers doar pe distanța aceasta. Toți oamenii din echipă cred că au ocolit pământul mișcându-se într-un loc, încercând să rezolvem probleme, să găsească soluții. Cred că oamenii aceștia merită medaliați. Dar Filit-ul nu e despre noi. E despre ieșeni. Oricât de bine am organiza un eveniment, el nu ar avea loc fără ieșeni. Când spui 30.000 de oameni la un festival de literatură, te sperii, asta numai ieșenii o fac. Tocmai vin de la un eveniment în care 150 de oameni asistau la un eveniment de poezie la Casa Filit din centru”.

Evenimentul a continuat cu un recital al cvartetului Ad Libitum.

În cadrul ediției a VII-a a festivalului vor fi inaugurate proiectele expoziționale In Memoriam Emil Brumaru. În Casa FILIT, va putea fi vizitată expoziția de arte vizuale intitulată „Scrisori către Julien Ospitalierul”, compusă din lucrări semnate de douăzeci de artiști din România, Franța și Italia, fiind curatoriată de graficianul Dragoș Pătrașcu. O altă expoziție de pictură și poezie dedicată lui Emil Brumaru va fi „Negoț cu îngeri”, a artistei Zamfira Zamfirescu din Cluj-Napoca, găzduită de Galeria de Artă „Theodor Pallady”.

Casa Copilăriei (Palatul Copiilor Iași), dedicată literaturii pentru copii, va găzdui evenimente cu scriitorii Cristina Andone, Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Alexandru Vakulovski și Matei Vișniec. La Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), dedicată literaturii fantasy, vor participa scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merișca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriță și Liviu Surugiu.
Traducătorii prezenți la FILIT vor fi Georg Aescht (Germania), Jan Willem Bos (Olanda), Jan Cornelius (Germania), Sean Cotter (SUA), Antònia Escandell Tur (Spania), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Gabriella Koszta (Ungaria), Marily Le Nir (Franța), Steinar Lone (Norvegia), Marian Ochoa de Eribe (Spania), Ivana Olujić (Croația), Szonda Szabolcs (România, limba maghiară).

Invitaților li se alătură jurnaliști, manageri culturali, editori din țară și străinătate, care vor participa la mese rotunde, ateliere, dezbateri și întâlniri cu scriitorii prezenți la festival, arată organizatorii.
Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, fiind considerat una dintre cele mai mari manifestări literare din Europa. Programul detaliat este disponibil pe site-ul filit-iasi.ro.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata