Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași-FILIT

A VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT debutează miercuri, cea mai mare manifestare de profil din România anunțând invitați din toată lumea și proiecte dedicate diferitelor categorii de public.

Deschiderea oficială a manifestării este programată miercuri, de la ora 20.00, la Palatul Culturii din Iași, printr-un recital al cvartetului Ad Libitum.

La FILIT 2019 va fi lansat proiectul editorial Creangă 2.0, o colecție de cinci volume semnate de scriitori contemporani care au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei povești de Ion Creangă. Este vorba despre Matei Vișniec, cu ”Capra cu trei iezi 2.0”, Bogdan Alexandru Stănescu, cu ”Prostia omenească 2.0”, Veronica D. Niculescu ”Harap Alb 2.0”, Lavinia Braniște, ”Punguța cu doi bani 2.0” și Alexandru Vakulovski, care a pregătit ”Ivan Turbincă 2.0”.

Festivalul și Inspectoratul Școlar Județean Iași continuă proiectul „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte”, proiect care se derulează încă de la prima ediție a festivalului. Juriul alcătuit din elevi pasionați de lectură de la 11 licee ieșene va vota romanul câștigător. Nominalizările Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2018 sunt Gabriela Adameșteanu, pentru ”Fontana di Trevi”, Florina Ilis, pentru ”Cartea numerilor”, Andreea Răsuceanu, cu ”O formă de viață necunoscută”, Bogdan Suceavă, cu ”Avalon. Secretele emigranţilor fericiţi” și Radu Vancu pentru ” Transparenţă”.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în cadrul Serii FILIT de duminică, 6 octombrie, de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cu începere de la ora 18.00.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT se bucură și anul acesta de implicarea Inspectoratului Școlar Județean Iași în vederea organizării evenimentelor literare comune. Astfel, scriitori și traducători vor participa la întâlniri și dialoguri deschise cu elevi din 17 licee din orașul și județul Iași, în cadrul proiectului FILIT „Scriitori printre liceeni”, dar și în cadrul proiectului „Casa Copilăriei” de la Palatul Copiilor Iași. De asemenea, profesorii de limbi străine se vor întâlni, alături de elevi, cu traducătorii străini în cadrul unor evenimente profesionale, dedicate traducerilor.

Colecția este ilustrată de artistul Adrian Serghie și dorește să readucă în atenție opera lui Ion Creangă, punând totodată în valoare în mod creativ muzeele literare ieșene printr-un concept modern.

Tot în cadrul ediției a VII-a a festivalului vor fi inaugurate proiectele expoziționale In Memoriam Emil Brumaru. În Casa FILIT, va putea fi vizitată expoziția de arte vizuale intitulată „Scrisori către Julien Ospitalierul”, compusă din lucrări semnate de douăzeci de artiști din România, Franța și Italia, fiind curatoriată de graficianul Dragoș Pătrașcu. O altă expoziție de pictură și poezie dedicată lui Emil Brumaru va fi „Negoț cu îngeri”, a artistei Zamfira Zamfirescu din Cluj-Napoca, găzduită de Galeria de Artă „Theodor Pallady”.

Publicul va avea ocazia de a-i cunoaște pe scriitorii Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin (Rusia), María Dueñas (Spania), Mathias Énard și Lionel Duroy (Franța), Sjón (Islanda), Kim Leine (Danemarca), Herman Koch (Olanda), Ahmed Saadawi (Irak), Svetislav Basara (Serbia), Drago Jančar (Slovenia), Geneviève Damas (Belgia) și Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina).

De asemenea, cititorii îi vor putea întâlni la Casa FILIT (ansamblul pavilionar din Piața Unirii) pe scriitorii români Diana Bădica, Dan Coman, Andrei Crăciun, Bogdan Georgescu, Florin Irimia, Emanuela Iurkin, Olga Macrinici, Dan Miron, Cătălin Pavel, Dan Pleșa, Simona Popescu, Andreea Răsuceanu, Doina Ruști, Bogdan Suceavă. Tot la Casa FILIT se vor derula evenimente ce vor avea în centru poezia la care vor participa Svetlana Cârstean, Ionel Ciupureanu, Sorin Despot, Irina Georgescu, Silvia Grădinaru, Diana Iepure, Ligia Keșișian, Vasile Leac, Vlad Pojoga, Monica Stoica, Livia Ștefan, Victor Țvetov, Mihai Vieru, Gelu Vlașin, Andrei Zbîrnea.

Casa Copilăriei (Palatul Copiilor Iași), dedicată literaturii pentru copii, va găzdui evenimente cu scriitorii Cristina Andone, Lavinia Braniște, Veronica D. Niculescu, Alexandru Vakulovski și Matei Vișniec. La Casa Fantasy (Casa de Cultură a Sindicatelor), dedicată literaturii fantasy, vor participa scriitorii Rodica Bretin, Lucian Merișca, Ana Maria Negrilă, Mircea Opriță și Liviu Surugiu.

Traducătorii prezenți la FILIT vor fi Georg Aescht (Germania), Jan Willem Bos (Olanda), Jan Cornelius (Germania), Sean Cotter (SUA), Antònia Escandell Tur (Spania), Jarmila Horáková (Republica Cehă), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornaś-Warwas (Polonia), Gabriella Koszta (Ungaria), Marily Le Nir (Franța), Steinar Lone (Norvegia), Marian Ochoa de Eribe (Spania), Ivana Olujić (Croația), Szonda Szabolcs (România, limba maghiară).

Invitaților li se alătură jurnaliști, manageri culturali, editori din țară și străinătate, care vor participa la mese rotunde, ateliere, dezbateri și întâlniri cu scriitorii prezenți la festival, arată organizatorii.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, fiind considerat una dintre cele mai mari manifestări literare din Europa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata