Gaudeamus în a doua zi de târg

0

 Elevi, disidență, politică, spionaj chinez și efectele corupției marchează punctele principale în cele șapte recomandări MEDIAFAX pentru joi, cea de-a doua zi a Târgului de carte Gaudeamus ajuns la ediția XXVI, pentru prima dată în pavilonul B2, de la Romexpo.

În cea de-a doua zi a târgului Gaudeamus 2019, evenimentele programate de edituri încep să se înmulțească. Încă de la festivitatea de deschidere, Ion Caramitru și Mircea Dinescu, în calitate de co-președinți ai evenimentului au vorbit despre impresia pe care o are un cititor care se poate simți dezorientat în fața ofertei editoriale tot mai bogate. Din multitudinea de evenimente ale zilei de joi, MEDIAFAX prezintă șapte momente cu teme care pornesc de la dezbaterea privind interesul cititorilor tineri până la prezentarea unui volum care analizează corupţia prin prisma relaţiei dintre sfera morală şi cea politică şi prin prisma raportului dintre individ şi sistemul de guvernare.

De la ora 14.00, la standul Editurii Muzeului Literaturii Române este programată o discuție cu elevii pe tema ”Ce mai citesc adolescenții azi?”. Participă Vasile Ernu și Nona Ropota.

Meteor Press lansează la ora 17.00 volumul ”Filosofi și teologi actuali”, de Andrei Marga. Alături de autor participă Cristian Iftode, de la Facultatea de Filosofie din Universitatea București, Bedros Horasangian și Adrian Cioroianu, ambasador Unesco.

”Un scriitor contra dictaturii” este dezbaterea și lansarea de carte programată de editura Eikon, de la ora 17.30, pornind de la volumul ”Unde am greșit”, de Paul Goma. Participă Radu Boroianu, Liliana Corobca, Christian Crăciun și Mariana Sipoș. Mariana Sipoș, îngrijitoarea acestei ediții, este scriitoare, traducătoare, jurnalistă, critic și istoric literar, diplomat. Își începe activitatea de realizator tv odată cu inaugurarea primului post particular de televiziune din România (Tele7abc), în toamna anului 1994. Este realizatoarea primei emisiuni în care românii l-au putut vedea și auzi pe Paul Goma, în noiembrie 1994. Până atunci, timp de aproape cinci ani de la căderea comunismului, nimănui din televiziunea publică nu i-a trecut prin cap să facă un interviu cu Paul Goma la Paris. Cu prilejul celei mai recente vizite la Paul Goma, în mai 2019, a obținut pentru Editura Eikon, acordul de a publica volumul ”Unde am greșit?”.

De la ora 18.00 are loc lansarea romanului Orangeboy de Patrice Lawrence, câștigător al Bookseller YA Prize și Waterstone’s Prize for Older Children’s Fiction. Invitate: Cristina Foarfă (jurnalist cultural), Cristina Nacea (traducătoare) și Dumitrița Socianu (blogger), la standul editurii Gama.

Tot la 18.00, editura Rao lansează volumul ”România în timpul administrației Emil Constantinescu”, de Alex Mihai Stoenescu. Prezintă Emil Constantinescu și Răzvan Theodorescu.

De la 18.30 Meteor Press lansează volumul ”Serviciile secrete chineze. Din vremea lui Mao până în zilele noastre”, de Dan Pavelescu și Eugen Damian. Invitați sunt Cristian Troncotă, Iulian Fota și Bedros Horasangian.

În intervalul 18.30-20.00 este prezentat volumul „Corupţia ucide?”, coordonat de Oana Zamfirache. La lansare sunt anunțațic Alec Bălăşescu, Raluca Feher, Şerban Marinescu, Emilian Mihailov, Dorina Pătrunsu, Laurenţiu Ungureanu şi Oana Zamfirache, la standul Curtea Veche Publishing

A XXVI-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus Radio România din Bucureşti se desfăşoară sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri care găzduiesc sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe şi dezbateri cu teme ce acoperă un spaţiu vast, de la ficţiune şi suspans până la gastronomie şi poezie, îi aşteaptă pe cei care vor trece pragul târgului de miercuri până duminică.

Ca şi la ediţiile precedente, numeroase categorii de publicau accesul gratuit: preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari, profesionişti din domeniile editorial/educaţional, membrii
uniunilor de scriitori, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, grupuri organizate. Pentru vizitatorii care nu se încadrează în aceste categorii, accesul în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) şi a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată şi suportul pentru Tombola Gaudeamus. Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 şi 20.00.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata