În România, ANM a emis cod galben de ploi și vijelii valabil în următoarele ore în mai multe zone ale țării

Foto: capital.ro
36

Vremea se schimbă complet în ţara noastră, în următoarele ore și revine la normal de abia în acest weekend. Astfel, ANM a emis deja o avertizare de cod galben de ploi, însoțite de descărcări electrice și vijelii pentru 18 județe din țară. Avertizarea este valabilă pe tot parcursul zilei de vineri între orele 12.00 și 23.00.

În ceea ce privește zonele vizate, potrivit meteorologilor, este vorba despre județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Vaslui, Iași și Botoșani.

În contextul avertizarii de Cod galben prevede că în zonele menționate anterior vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii (viteze de 55-75 km/h și izolat de peste 80-90 km/h), grindină și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși 25-35 l/mp.

 

Cum va fi vremea în luna mai. Prognoza meteo ANM

Pentru restul zilelor din această lună, vremea va reveni la normal de abia spre weekend. ANM a publicat și prognoza meteo pentru cea de a doua jumătate a lunii mai. Astfel, potrivit meteorologilor, ne așteaptă temperaturi cu mult peste normalul acestei perioade din data de 16 mai.

Concret, prognoza meteo ANM pentru săptămâna 16.05.2022 – 23.05.2022 arată că temperaturile vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și sud-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Pe de altă parte, meteorologii precizează că regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.

Finalul lunii mai va fi la fel de călduros. ANM anunță că în intervalul 23.05.2022 – 30.05.2022, temperaturile vor avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile estice, sudice și sudvestice. În restul țării în schimb, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi local excedentar în extremitatea de nord a țării, dar și în general deficitar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal.

Cum va fi vremea în luna iunie. Prognoza meteo ANM

Din punct de vedere meteorologic, luna iunie începe cu temperaturi crescute, ușor mai ridicate de cât cele normale pentru acestă perioadă, la nivel național. Pe de altă parte, în săptămâna 30.05.2022 – 06.06.2022, cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a țării.

Vremea caldă va continua și în cea de a doua săptămână din luna iunie. ANM anunță temperaturi cu mult peste cele normale acestei perioade în special în estul, sudul și sud-vestul țării. În rest, valorile termice vor fi cele normale.

Totuși, meteorologii precizează că regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în regiunile vestice și sud-vestice. În rest, acesta va fi apropiat de cel normal.

 

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata