În Ucraina dar sunt şi alte puncte fierbinţi pe glob, unde se duc lupte grele, iar războiul aproape că a devenit o normalitate

27

Pn preznt, Siria este în continuare măcinată de un război civil sângeros. Duminică, noi atacuri puternice cu rachete au avut loc în apropiere de Damasc, iar autorităţile siriene dau vina pe Israel.

Israelul ar fi atacat cu rachete mai multe ţinte din apropierea capitalei Damasc. Trei militari sirieni au murit

Trei soldaţi au fost ucişi, iar alţi trei au fost răniţi, în urma unui atac aerian, atribuit forţelor israeliene. Agenţia de ştiri siriană Sana, citată de jurnaliştii DPA, transmite că rachete israeliene au lovit mai multe ţinte din apropierea capitalei Damasc. Atacuri au avut loc şi în regiunea Tartus, cu rachete lansate din Marea Mediterană.

Pâna la acest moment, armata israeliană nu a dorit să comenteze informaţiile apărute în presa din Siria. Nu ar fi însă pentru prima oară când forţele aeriene israeliene bombardează ţinte din Siria, ţară în care unele zone sunt în continuare sub semnul războiului civil.

Israelul este direct interesat de ce se întâmplă în Siria, scopul strategic fiind acela de a-şi împiedica vechiul său inamic, Iranul, dar şi miliţiile aliate ale regimului de la Teheran să îşi extindă influenţa militară în Siria.

Iranul este cel mai important aliat al guvernului sirian în războiul civil, alături de Rusia.

Rebelii sirieni, furioşi pe Turcia

Pe de altă parte, Turcia a fost luată recent la ţintă de către rebelii sirieni. Apeluri la demonstraţii în zonele controlate de rebeli din Siria au fost lansate vineri, 12 august, în semn de protest faţă de declaraţiile unui ministru turc care s-a declarat favorabil unei „reconcilieri” între regimul sirian şi insurgenţi, transmite agenţia AFP.

Din punct de vedere politic, de la începutul conflictului în Siria în 2011, Turcia şi-a exprimat public opoziţia fermă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, acordând sprijin grupărilor rebele siriene.

În ziua de joi, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a afirmat într-o conferinţă de presă la Ankara: „Trebuie să reconciliem cumva opoziţia şi regimul din Siria. În caz contrar, nu va exista o pace durabilă”.

Această declaraţie pare să denote o anumită schimbare în poziţia Turciei, al cărei preşedinte Recep Tayyip Erdogan califica încă în luna mai regimul Al-Assad drept „criminal”.

Declaraţia ministrului turc a provocat mânia opozanţilor şi rebelilor sirieni, care au lansat apeluri la organizarea unor manifestaţii în cursul după-amiezii sub sloganul „Nu reconcilierii!”.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata