Întreaga lume a evitat la limită un dezastru nuclear, afirmă Volodimir Zelenski

30

Întreaga lume dar mai ales Europa a evitat la limită un dezastru nuclear, care ar putea fi mai mare decât cel petrecut în 1986 la Cernobîl, a mărturisit joi seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Declarația sa vine în contextul în care centrala de la Zaporojie a rămas preț de câteva ore fără curent electric, vital pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală.

În acest sens, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear, având în vedere că electricitatea la centrala nucleară ucraineană Zaporojie a fost întreruptă timp de câteva ore din cauza bombardamentelor rusești din zonă, acuzații pe care Moscova le-a negat.

Ucraina și Europa au evitat la limită un dezastru nuclear

În opinia sa, preşedintele Zelenski a declarat că bombardamentele rusești de joi au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale pe cărbune din apropiere, care au deconectat complexul de reactoare, cea mai mare instalație de acest tip din Europa, de la rețeaua electrică.

Astfel că generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie electrică, care este vitală pentru sistemele de răcire și de siguranță de la centrală, a spus el, lăudând tehnicienii ucraineni care operează centrala sub privirile armatei ruse.

În informaţiile sale, „Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident nuclear”, a spus  Volodimir Zelenski în discursul său de joi seară, potrivit Reuters.

„Rusia a pus Ucraina și pe toți europenii în situația de a fi la un pas de un dezastru”.

Oficialii ruși din teritoriu acuză trupele ucrainene

La rândul său, Vladimir Rogov, un oficial numit de Rusia în orașul ocupat Enerhodar din apropierea centralei, a acuzat forțele armate ucrainene pentru un incendiu într-o pădure din apropierea centralei. El a declarat că orașele din zonă au rămas fără energie electrică timp de câteva ore în ziua de joi.

Astfel, „Acest lucru a fost cauzat de deconectarea liniilor electrice de la centrala nucleară Zaporojie ca urmare a provocărilor luptătorilor lui Zelenski”, a scris Rogov pe Telegram. „Deconectarea în sine a fost declanșată de un incendiu și un scurtcircuit pe liniile electrice”.

Totodată, compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că aceasta a fost prima deconectare completă în centrală, care a devenit un punct fierbinte în războiul care durează de șase luni.

Astfel, Rusia a invadat Ucraina în februarie, a capturat centrala în martie și de atunci o controlează, deși tehnicienii ucraineni încă o operează.

În momentul de faţă, Organizația Națiunilor Unite încearcă să obțină acces la uzină și a cerut ca zona să fie demilitarizată. Oficialii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt „foarte, foarte aproape” de a putea vizita Zaporojie, a declarat joi directorul general al agenției, Rafael Grossi.

Însă, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea sitului, alimentând temerile privind un dezastru nuclear.

Un posibil dezastrul ar fi mai mare decât cel de la Cernobîl

În contextul siguranţei, experții nucleari au avertizat asupra riscului de deteriorare a bazinelor de combustibil nuclear uzat ale centralei sau a reactoarelor sale. Reducerea energiei electrice necesare pentru răcirea bazinelor ar putea provoca o topire dezastruoasă.

În opinia sa, Paul Bracken, expert în securitate națională și profesor la Yale School of Management, a declarat că îngrijorarea se referă la faptul că proiectilele de artilerie sau rachetele ar putea perfora pereții reactorului și ar putea răspândi radiațiile pe o suprafață potențial mare, la fel ca în cazul accidentului din 1986 în care a fost implicat reactorul de la Cernobîl.

Acesta a afirmat că o defecțiune la centrala din Zaporojie ar putea „ucide sute sau mii de oameni și ar putea afecta mediul înconjurător pe o suprafață mult mai mare, ajungând până în Europa”, a spus Bracken.

Aşadar, „Ruleta rusească este o metaforă bună, deoarece rușii învârt camera revolverului, amenințând să arunce în aer reactorul în toată Europa”, a spus Bracken.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata